Україна могла б «шантажувати світ», якби зберегла ядерний потенціал — Арахамія
УНІАН

Голова фракції «Слуга народу» у Верховній Раді Давид Арахамія вважає, що Україна могла б «шантажувати весь світ», якби зберегла ядерний потенціал. Він назвав «фатальною помилкою» підписання Будапештського меморандуму.

Про це Арахамія розповів в ефірі програми «Хард із Влащенко» у відповідь на запитання, якими були основні стратегічні помилки президентів України.

«У Кравчука, мені здається, фатальна помилка — позбутися ядерної зброї після підписання нічого не значущого меморандуму (Будапештського — Прим. ред.). Якби ми були ядерною державою, з нами б усі розмовляли б по-іншому, домовлялися б по-іншому. Якщо навіть на це йти, то йти треба було зовсім по-іншому», — наголосив він.

Водночас голова фракції «СН» зізнався, що не знає обставин підписання меморандуму. На його думку, зараз «легко розмірковувати, через стільки років».

«Мені здається, в той час потрібно було проявити наполегливість і хоча б інші документи (підписувати — Прим. ред.) … Ми могли б шантажувати весь світ, і нам би давали гроші на обслуговування, як зараз це відбувається в багатьох інших країнах», — підсумував нардеп.

Довідка

Меморандум про гарантії безпеки у зв'язку з приєднанням України до Договору про нерозповсюдження ядерної зброї підписали 5 грудня 1994 року.

Згідно з документом, США, Росія і Велика Британія зобов'язалися в обмін на відмову України від ядерної зброї поважати її незалежність, суверенітет та чинні кордони