Україна може перейти з газу для опалення на біомасу та сміття — голова Нафтогазу (фото)

До наступного опалювального сезону Україна може повністю відмовити від природного газу для опалення і перейти на біомасу та сміття.

Про це на брифінгу розповів голова Нафтогазу Юрій Вітрено, пише Укрінформ.

Як приклад, він навів успішний досвід Житомира, де минулого року побудували ТЕЦ, що працює на відходах деревообробної промисловості і забезпечує теплом 73 багатоквартирні будинки.

«Досвід Житомира показує, що в більшості випадків можна до наступного опалювального сезону перейти з природного газу на опалення, наприклад, на біомасу, сміття. Крім того, що ми вивчаємо цей позитивний досвід, ми працюємо з містом Житомир над трьома проєктами, які дозволяють виробляти тепло й електроенергію з біомаси. У даному випадку — це біомаса та RDF (refuse derived fuel, тверде вторинне паливо, фактично — побутове сміття). Це економічно та екологічно вигідно», — зазначив Вітренко.

За його словами, у Житомирі планується будівництво трьох ТЕЦ, які працюватимуть на RDF та трісці. Їхня загальна потужність становитиме 50 мегават.

ТЕЦ у Житомирі, яка працює на трісці. Її відкрили у листопаді 2021 року

ТЕЦ у Житомирі, яка працює на трісці

Вітренко наголосив, що «за ринкової ціни на газ термін окупності таких проєктів — 2-3 місяці».

При цьому голова Нафтогазу запевняє, що Україна на 90% готова до прийдешнього опалювального сезону. В підземних газосховищах накопичено 13,9 млрд кубометрів газу. У західних областях зараз збільшують видобуток газу, а у східних – стабілізують його, зокрема, за рахунок звільнених територій.

Щодня Сhas News відбирає для вас найважливіші новини. Приєднуйтесь до нас у Facebook та Telegram, щоб нічого не пропустити.

Дрова понад усе! Як проходив опалювальний сезон у революційному Києві