Україна може поставити під сумнів Будапештський меморандум. Головні тези Зеленського на Мюнхенській конференції з безпеки

19 лютого відбулася Мюнхенська конференція з безпеки. На ній з промовою виступив президент України Володимир Зеленський.

«Україна хоче миру, Європа хоче миру, світ каже, що не хоче воювати, а Росія — що не хоче нападати. Хтось із нас бреше — це ще не аксіома, але вже не гіпотеза…Я був на Донбасі і бачив дитсадок, а поруч — снаряд. Я бачив школу і з іншого боку — снаряд», — розпочав Зеленський.

Він поставив під сумнів правила безпеки, «що світ погодив десятки років тому... Це сироп від кашлю, коли потрібна вакцина від коронавірусу».

Зеленський каже, що Росія кинула виклик глобальному світу, коли на анексію Криму їй відповіли «умиротворенням». Він зазначив, що «байдужість інших країн робить їх співучасниками злочину».

За словами Зеленського, нову архітектуру безпеки потрібно починати будувати зараз, «до мільйонів жертв».

«Ми будемо захищати свою землю, маючи підтримку партнерів чи не маючи. Надають нам сотні одиниць сучасної зброї чи пʼять тисяч шоломів. Ми цінуємо будь-яку допомогу, але всі ми маємо розуміти: це не благодійні внески, про які Україна має просити чи нагадувати, не благодійні жести, за які Україна має низько вклонятися. Це ваш внесок у безпеку Європи та безпеку світу, де Україна 8 років є щитом. Надійним, до речі», — заявив президент.

Він зазначив, що «не потрібно нам говорити про дати вторгнення, а краще згадати про інші дати», натякаючи на дати вступу до НАТО та ЄС.

«Із 2014 року РФ переконує, що ми вибрали хибний шлях, що в Європі на нас ніхто не чекає. Хіба не Європа має постійно говорити й обґрунтовувати діями, що це неправда... Ніхто нікого не ставить до стінки з питанням, щоб завтра було НАТО. Ми хочемо, але поки що у нас немає такої можливості, ми прагнемо мати гарантії безпеки», — сказав президент України.

Зеленський також нагадав, що раніше за відмову від ядерної зброї Україні пообіцяли гарантії безпеки. Але зараз вони не працюють. Тому президент ініціював проведення консультацій у рамках Будапештського меморандуму. Якщо Україна залишиться без гарантій, його поставлять під сумнів.

«Україна робить це вчетверте. Але і Україна, і я — робимо це востаннє…Якщо вона знову не відбудуться або за їхніми результатами не буде прийнято конкретних рішень щодо гарантій безпеки для нашої держави, Україна матиме повне право вважати, що Будапештський меморандум не працює, і всі пакетні рішення 1994 року поставлені під сумнів», — сказав Зеленський.

 
Володимир Зеленський виступає на 58-й Мюнхенській конференції з питань безпеки (MSC) та спілкується з журналістом CNN Крістіан Аманпур.

Володимир Зеленський виступає на 58-й Мюнхенській конференції з питань безпеки (MSC) та спілкується з журналістом CNN Крістіан Аманпур.

Posted by Офіс Президента України on Saturday, February 19, 2022

Щодня Сhas News відбирає для вас найважливіші новини та публікує дивовижні історії. Приєднуйтесь до нас у Facebook та Telegram, щоб нічого не пропустити.

Росія планує теракти в ОРДЛО, щоб звинуватити Україну та ввести «миротворців» — ЗСУ