Україна націоналізувала хімзавод «Вінницяпобутхім», яким володів російський олігарх Віктор Кононов
Офіс Генпрокурора

В дохід України перейшло 100% акцій компанії ПрАТ «Вінницяпобутхім», усі банківські рахунки, промислові потужності, транспорт та нерухомість. За даними слідства, раніше хімзаводом володів олігарх з росії Віктор Кононов.

Про це повідомили в Офісі генпрокурора та в СБУ.

Вищий антикорупційний суд задовольнив позов Мін’юсту про стягнення на користь держави арештованого майна, яке належало одному із відомих російських олігархів із близького оточення президента рф володимира путіна. В СБУ уточнили, що мова про Віктора Кононова.

Кононов — гендиректор та один із бенефіціарних власників підсанкційної компанії рф «Невская косметика», якій належали активи вінницького підприємства. Сам російський мільярдер є публічним прихильником війни проти України.

Згідно з матеріалами провадження, на вінницькому підприємстві вироблялася косметична продукція та побутова хімія таких брендів як «Ушастый нянь», «Мистер чистер» та «Sarma».

Правоохоронці зазначають, що менеджмент вінницького підприємства під час воєнного стану намагався приховати від націоналізації продукцію, діючи в інтересах російських власників. Не маючи на це законних підстав, вони хотіли вивезти її, використовуючи символіку Червоного Хреста, пише ОГП. СБУ пише, що оборудку викрили та заблокували ще у липні 2022 року.

За клопотанням прокурора на хімзаводі провели обшуки, вилучили комп’ютерну техніку, серверне обладнання та інші документи. Опломбовано устаткування для виробництва побутової хімії та складські приміщення із сировиною та готовою продукцією вагою майже 5 тисяч тонн. Ці активи передадуть в управління АРМА.

Загальна вартість націоналізованих активів провідного виробника побутової хімії в Україні становить понад 2 мільярди гривень.

Зараз триває розслідування, розпочато за трьома статтями Кримінального кодексу України:

  • ч. 2 ст. 364-1 — зловживання повноваженнями службовою особою юридичної особи приватного права незалежно від організаційно-правової форми;
  • ч. 1 ст. 388 — незаконні дії щодо майна, на яке накладено арешт, заставленого майна або майна, яке описано чи підлягає конфіскації;
  • ч. 1 ст. 445 — незаконне використання символіки Червоного Хреста, Червоного Півмісяця, Червоного Кристала.

Щодня Сhas News відбирає для вас найважливіші новини. Приєднуйтесь до нас у Facebook та Telegram, щоб нічого не пропустити.