Україна не контролює радіаційний фон на ЧАЕС, а ЗАЕС загрожують нерозірвані міни

Україна втратила контроль над даними моніторингу на Чорнобильській АЕС. А біля Запорізької АЕС зафіксували велику кількість мін.

Про це повідомив міністр енергетики Герман Галущенко в ефірі телемарафону.

«Втрачено зв'язок із даними моніторингу, це означає, що ми наразі не знаємо, яке там становище, який рівень радіації», — сказав міністр.

За його словами, ситуація біля Запорізької АЕС також лишається вкрай складною. Наразі там перебуває велика кількість важкої військової техніки та нерозірвані міни.

«Дуже багато роботи виконується для усунення шкоди, заподіяної під час варварського обстрілу станції. Сьогодні там є ще багато мін, що не розірвалися. Уявіть собі, що таке міни біля атомного блока. Тут навіть слова важко підібрати, щоб описати, що роблять окупанти», — наголосив Галущенко.

Міністр закликав до закриття неба, щоб уникнути ядерної катастрофи, яка звгрожує всій Європі.

Раніше Чорнобильську АЕС повністю знеструмили через дії російських окупантів. Коли станція знеструмлена, неможливо охолоджувати ядерні відходи. Як наслідок —  зростання температури в басейнах витримки призведе до випаровування радіоактивних речовин у довкілля.

Щодня Сhas News відбирає для вас найважливіші новини та публікує дивовижні історії. Приєднуйтесь до нас у Facebook та Telegram, щоб нічого не пропустити.

Ворог проводить приховану мобілізацію, втім моральний стан російських солдат надзвичайно низький