Україна офіційно не визнала Лукашенка президентом Білорусі

Україна не визнає Олександра Лукашенка легітимним президентом Білорусі попри проведення 23 вересня в Мінську таємної інавгурації. Таке рішення Міністерство закордонних справ України ухвалило через порушення під час президентських виборів у Білорусі та подальші події у країні.

Офіційну позицію України в Twitter оголосив міністр закордонних справ Дмитро Кулеба.

«Україна ніколи жодним чином не втручалася у внутрішні справи Білорусі і завжди підтримуватиме білоруський народ. З огляду на хід виборчої кампанії у Білорусі та подальші події, сьогоднішня «інавгурація» О. Лукашенка не означає його визнання легітимним главою білоруської держави», — наголосив міністр.

Раніше ми писали, що у відповідь на інавгурацію Лукашенка ряд членів Європейського Союзу заявили, що відтепер не визнають його повноважень. США та Канада оголосили, що також не визнають Лукашенка легітимним президентом.

У комітеті Сенату США з міжнародних відносин повідомили, що Лукашенко «втратив будь-яку легітимність в якості лідера» і «повинен піти у відставку». У МЗС Канади висловлюють жаль через таємну інавгурацію і кажуть, що Лукашенку «не вистачає легітимності».

Нагадуємо, Лукашенка вже не визнали президентом Словаччина, Німеччина, Польща, Латвія, Литва, Естонія, Чехія та Данія.

Тим часом після таємної інавгурації Лукашенка у Білорусі почался стихійні акції, силовики вдалися до жорстких дій. Є затримані і постраждалі, передає портал TUT.by. В інтерв’ю словацькому виданню Hospodárske noviny президент України Володимир Зеленський заявив, що не виключає «сотень тисяч біженців» з Білорусі до Європи.

«Якщо кандидати впевнені у своїй перемозі, то немає чого боятися ще одних виборів», — запевняє гарант. «Це дії влади, яка не боїться свого народу. Я також наголошую, що має бути діалог із суспільством, треба уникати насильства. Це дії влади, котра дбає про свій народ».