Україна неефективно витрачає кошти держбюджету на медицину — дослідження IQVIA та Київської школи економіки
Pixabay

Україна витрачає на інноваційне лікування лише 17% коштів держбюджету, що виділені на закупівлю лікарських засобів. При цьому, у сусідній Польщі цей показник складає 56%, а у Чехії та Угорщині — 69% та 68% відповідно. Такі дані експерти Київської школи економіки та компанії IQVIA наводять у дослідженні, проведеному за ініціативи Американської торгівельної палати в Україні.

35% виділених з держбюджету коштів витратили в Україні на некатегоризовані лікарські засоби (БАДи, вітаміни, традиційні та рослинні препарати) та на ліки без доведеної ефективності. Більш того, в Україні відсутні правила регулювання цін на генерики (на них виділялося 48% від загальних коштів на закупівлю лікарських засобів).

У дослідженні також вказано, що доступність інноваційного лікування прямо впливає на загальний рівень здоров’я населення. До слова, за даними Світового банку, середня тривалість життя українських чоловіків складає 67 років, тоді як в Польщі — 74 роки. А рівень смертності дітей до 1 року в Україні взагалі найвищий серед країн Східної Європи — 7,5 на 1 тис. новонароджених.

Виправити ситуацію з фінансуванням інноваційного лікування можна і в межах наявного бюджету, зазначають експерти: для цього треба зробити перерозподіл витрат. Крім того, Україна може навіть заощаджувати до 40% витрат, передбачених держбюджетом на лікарські засоби (близько 4,3 млрд грн у поточному році). Це стане можливим завдяки наступним крокам:

  • введення політики ціноутворення на генерики (ціна на генерики має бути нижчою за ціну на оригінальні препарати);
  • запровадження оцінки медичних технологій (оцінка властивостей і ефектів нових ліків, у т.ч. доказів їхньої клінічної ефективності) та процедури співоплати (знижки для соціально незахищених груп громадян) 
  • розширення зовнішнього цінового реферування на всі препарати, що закуповуються за бюджетний рахунок.

До речі, нещодавно очільник МОЗ Максим Степанов висловлював незадоволення запропонованим проєктом держбюджету на наступний рік. Серед іншого, він назвав закладену у нього суму на медицину «недопустимо малою».

«Фінансування має повністю задовольняти систему медицини, хоча б той мінімум, який ми повинні фінансувати. Перш за все, це заробітну плату наших лікарів, медичних сестер, молодшого медичного персоналу. Справедлива зарплата на наступний рік — це 23 тис. грн для лікарів, 17 тис. грн — середній медперсонал, 12 тис. грн — молодший медперсонал», — заявив міністр та додав, що проєкт держбюджету в нинішній редакції він не підтримав.

Зміни до Бюджетного кодексу полегшать державну закупівлю ліків