Україна отримала від COVAX другу безкоштовну партію COVID-вакцин — AstraZeneca-SKBio
МОЗ

23 квітня до України привезли другу партію вакцин проти COVID-19 в рамках COVAX.

ЮНІСЕФ та ВООЗ доставили до нашої держави 367 200 доз вакцини AstraZeneca-SKBio, виробленої SK Bioscience у Південній Кореї, повідомляє МОЗ.

Цю партію використають для вакцинації пріоритетних груп та людей, старших за 65 років.

Усі вакцини в рамках ініціативи COVAX Україна отримує безкоштовно.

Загалом до кінця 2021 року ЮНІСЕФ обіцяє доставить в рамках ініціативи препарати для щеплення 8 млн українців.

ЮНІСЕФ наголосило, що від імені COVAX постачає лише ті вакцини від COVID-19, що відповідають критеріям безпеки та ефективності ВООЗ.

«Україна взяла на себе амбітні цілі по охопленню щепленнями від COVID-19 більшості дорослого населення до кінця року. Для досягнення мети ми розраховуємо на паралельний запуск різних платформ, використання різних вакцин та всіх можливих шляхів постачання» — прокоментував поставку Віктор Ляшко, головний санітарний лікар України.

Він нагадав, що триває жорстка конкуренція і боротьба за доступ до вакцин у світі. COVAX тим часом забезпечує справедливі можливості для всіх.

В рамках COVAX ЮНІСЕФ та ВООЗ отримують гроші на щеплення від урядів США, ЄС, Великої Британії, USAID (тобто також уряду Штатів), Світового банку та інших донорів.

«Уряди, приватні установи, організації ООН, міжнародні організації надають допомогу Україні. Україна — серед 92 країн світу, які отримують вакцини проти COVID-19 в рамках COVAX» — сказав Гійом Сімонян, керівник програми ВООЗ з питань надзвичайних ситуацій в галузі охорони здоров’я.

Минулого тижня  в рамках ініціативи COVAX ЮНІСЕФ доставив в Україну 117 тис. доз вакцини Pfizer.

Зеленський обіцяв купити 10 млн доз щеплень Pfizer, але у Нацплані вакцинації їх нема