Україна підписала безпекові угоди з Чехією та Словенією
ОП

У четвер, 18 липня, Україна уклала двосторонні безпекові угоди з Чехією та Словенією.

Про це оголосила пресслужба Офісу президента.

Безпекова угода з Чехією

Президент України Володимир Зеленський підписав безпекову угоду з чеським президентом Петром Фіалою.

 «Значну частину угоди присвячено посиленій співпраці у військово-технічній сфері, передусім йдеться про боєприпаси малого та великого калібрів, можливості виробництва стрілецької зброї та легких озброєнь, а також БПЛА, засобів радіоелектронної боротьби та важкої техніки. Чехія й надалі допомагатиме нашій державі у межах своєї ініціативи з постачання артилерійських снарядів калібрів 155 мм та 122 мм за підтримки країн-партнерів», — йдеться в повідомленні.

Водночас така угода передбачає, що Чехія співпрацюватиме у невійськовій сфері з Дніпром та Дніпропетровською областю для відновлення та відбудови держави. Водночас Прага планує відкрити у Дніпрі дипломатичне представництво для посилення співпраці й допомоги.

Безпекова угода зі Словенією

Угоду про співробітництво у сфері безпеки та довгострокову підтримку з боку України підписав президент Володимир Зеленський, з боку Словенії — прем’єр-міністр Роберт Голоб. 

Угода передбачає, що Словенія, яка надала Україні вже 13 пакетів військової допомоги, продовжить зберігати поточний рівень підтримки України протягом 10-річного терміну дії угоди, робитиме внесок у навчання українських військових у рамках Місії ЄС EUMAM, а також співпрацюватиме для пошуку джерел фінансування проєктів української оборонної промисловості.

Крім того, в угоді йдеться про поглиблення співпраці у сферах інформаційної та кібербезпеки, боротьби з оргзлочинністю, розвідки та контррозвідки, гуманітарного розмінування. Також Словенія обіцяє додаткові 5 млн євро на гуманітарну допомогу, економічне відновлення та гуманітарну програму «Зерно з України».

«У документі чітко закріплена всебічна підтримка з боку Словенії майбутнього членства України в ЄС і НАТО», — зазначили в Офісі президента.

Щодня Сhas News відбирає для вас найважливіші новини. Приєднуйтесь до нас у Facebook та Telegram, щоб нічого не пропустити.

Безпекові угоди для України: як вони захистять нашу країну зараз і в майбутньому