Україна підписала безпекові угоди з Ісландією та Норвегією

31 травня президент Володимир Зеленський крім Швеції підписав безпекові угоди також з прем’єром Ісландії Б’ярні Бенедіктссоном та прем’єром Норвегії Йонасом Гаром Стером.

Обидві країни зобов'язалися надавати Україні економічну, гуманітарну та оборонну підтримку.

Зокрема, Ісландія протягом 2024–2028 років Ісландія щороку виділятиме на ці цілі виділятиме щонайменше 4 млрд ісландських крон (майже $30 млн). Натомість Норвегія цього року надасть щонайменше 13,5 млрд норвезьких крон (близько €1,2 млрд) військової допомоги. Загалом у довгострокову програму з підтримки України вона заклала майже €6,4 млрд на 2023–2027 роки.

Унікальність угоди з Існданією у тому, що країна зобов’язується продовжувати транспортувати в Україну військові вантажі й обладнання від союзників по НАТО зафрахтованими вантажними літаками.

Норвегія у свою чергу підтвердила рішення передати Україні винищувачі F-16 та пообіцяла і надалі передавати ЗРК NASAMS, а також обладнання до них і навчати фахівців.

Також обидві країни будуть підтримувати курс України на членство в НАТО.

Загалом Україна вже підписала 15 безпекових угод.

Щодня Сhas News відбирає для вас найважливіші новини. Приєднуйтесь до нас у Facebook та Telegram, щоб нічого не пропустити.

Зеленський і Байден перед Самітом миру підпишуть безпекову угоду в Італії — FT