Україна почала перевозити зерно через порти Хорватії

Україна почала експортували зерно через порти Хорватії.

Про це 7 вересня на саміті ініціативи «Трьох морів» у Бухаресті заявила міністр економіки України Юлія Свириденко.

«Українське зерно вже пішло на експорт через хорватські порти. Дякуємо за таку можливість. Цей торговий шлях хоч і нішевий, але вже користується популярністю. Ми готові його розвивати, розширюючи можливості транспортного коридору. Ми вважаємо, що цей логістичний маршрут буде відігравати важливу роль у двосторонній торгівлі між нашими країнами і після війни», — заявила Юлія Свириденко.

Нагадаємо, 17 липня 2023 року росія оголосила про вихід із «зернової угоди». Уже 19 липня російські війська атакували портову інфраструктуру Одеси і області, поціливши в зерновий та олійний термінали. Після цього росія почала систематично обстрілювати зернову інфраструктуру України. 10 серпня Україна оголосила про тимчасові морські коридори для торгових суден.

Загалом Україна і США вважають розвиток зернового коридору на Дунаї найперспективнішим. У лютому 2023 року Україна збільшила глибину гирла Бистре в дельті Дунаю, щоб збільшити експорт із морських портів. Це дозволить додатково експортувати 500 тис. т. щомісяця.

Щодня Сhas News відбирає для вас найважливіші новини. Приєднуйтесь до нас у Facebook та Telegram, щоб нічого не пропустити.

Ердоган і путін не домовилися про відновлення «зернової угоди»