Україна почала закуповувати тести на антиген коронавірусу. Вони виявляють COVID-19 за пів години

У понеділок, 30 листопада, Україна почала закуповувати тести на антиген коронавірусу. Уряд вніс тести на антиген COVID-19 до переліку товарів, які закуповують за спрощеною процедурою.

Про це заявив міністр охорони здоровʼя Максим Степанов, його цитує пресслужба Офісу президента.

2 жовтня Всесвітня організація охорони здоровʼя зареєструвала два експрес-тести для виявлення COVID-19 на основі антигену і рекомендувала їх використовувати.

Як ми писали раніше, 8 жовтня головний санлікар України Віктор Ляшко пообіцяв, що тести на антиген незабаром зʼявляться в Україні.

За даними ВООЗ, ці тести дозволяють виявити антиген вірусу, що викликає COVID-19, на найбільш ранніх стадіях — коли він є на слизових оболонках. Під час тесту збирають зразки з носоглотки.

При госпіталізації хворого лікар одразу може зробити експрес-тест, результат буде готовий через 15-30 хвилин. Також лікарі швидкої зможуть робити ці тести на дому.

Голова МОЗ також повідомив, що за відсутності сімейного лікаря чи неможливості зустрічі з ним українці можуть телефонувати на гарячу лінію МОЗ, там вони отримають консультацію і зможуть викликати мобільну бригаду для проведення тестування на COVID-19.

Кабмін ухвалив рішення про ПЛР-тести у приватних лабораторіях коштом держави