Україна подала заявку на вакцину від коронавірусу COVAX
Getty Images

5 грудня Глобальний альянс із вакцин та імунізації отримав від України першу частину заявки до світової ініціативи COVAX. 14 грудня МОЗ подасть другу частину заявки.

Про це міністр охорони здоров’я Максим Степанов розповів на брифінгу.

«Ми наполегливо працюємо над якомога швидшим отриманням вакцини. Ми склали графіки вакцинації… Пріоритетними групами населення повинні бути люди, які входять до групи ризику… це наші медики, наші освітяни, працівники Нацполіції та група ризику за віком та станом здоров’я — люди, які мають супутні захворювання та старші 60 років», — наголосив очільник МОЗ.

Центр громадського здоров’я зібрав дані для формування заявки, щоб Україна отримала дози вакцини від COVID-19 для 20% населення. МОЗ планує отрмати 8 млн доз. Ними провакцинують 4 млн українців.

Національна технічна група експертів із питань імунопрофілактики сформувала критерії для визначення пріоритетних груп людей, які першочергово отримають вакцини від COVID-19.

До них входять працівники сфери охорони здоров’я, військові, освітяни, люди похилого віку та особи, які проживають у соцзакладах, люди із супутніми захворюваннями тощо.

В. о. гендиректора ЦГЗ Ігор Кузін сказав, що Україна послідовно виконує умови участі в глобальній ініціативі COVAX, аби забезпечити громадян захистом від COVID-19.

За його словами, «перша партія вакцин вже на початку 2021 року забезпечить до 5% обсягу доз, який ми маємо отримати».  

Участь у світовій ініціативі COVAX забезпечить вакцинами лише 20% населення. Зараз уряд веде переговори з іншими виробниками, щоб придбати вакцину за кошти держбюджету.

На закупівлю вакцини уряд заклав 15 млрд грн.

Chas News повідомляв, що у ВООЗ не підтримали примусову вакцинацію від COVID-19.

У Великобританії першими вакцинували 90-літню жінку та тезку Шекспіра