Україна покидає перемовини в підгрупі ТКГ, поки звідти не виключать «експертку» Пирогову
Facebook

Українська делегація не братиме участі в переговорах політичної підгрупи Тристоронньої контактної групи, поки ОБСЄ не виключить «експертку» Маю Пирогову.

Про це очільник української делегації в ТКГ Леонід Кравчук розповів в ефірі «Україна 24».  

«Українська делегація вже продемонструвала свою позицію: як тільки ця персона з'явиться на переговорах , ми не будемо навіть пояснювати чому, але ми залишаємо переговори на період, доки Гайді Грау (модераторка ОБСЄ) не доб'ється виключення її з переговорного процесу. Наша делегація залишає переговори, поки це не буде зроблено», — зазначив він.

Наразі Кравчук не знає, чи з'явиться Пирогова на наступному засіданні. За його словами, Росія й ОРДЛО повідомили, що «експертка» захворіла і поки не може відвідувати консультації.

У березні українська делегація в ТКГ вийшла зі столу перемовин, оскільки до засідання ТКГ попри попередження Росія залучила Пирогову.

Передісторія 

З 2015 року Пирогова очолювала «департамент державної інформаційної політики Міністерства інформації ДНР», але потім її звільнили. 26 червня 2018 року Шевченківський райсуд Чернівців заочно засудив Пирогову до десяти років ув'язнення.

У січні 2021 року Росія самостійно розширила свою делегацію в ТКГ «громадськими радниками» з ОРДЛО. Росіяни підключили до ТКГ донецьких колаборантів Маю Пирогову і Владислава Тепличка, а з Луганська — Оксану Дібас та Юрія Барбашева.

Напередодні Кравчук наголосив, що домовитись з РФ стосовно Донбасу «практично неможливо». 

Chas News повідомляв, що Гармаш звинуватив ОБСЄ в «проросійському» модеруванні переговорів.

Українська делегація в ТКГ покинула стіл переговорів через «експерта»