Україна потрапила до топ-5 країн, де найбільш незадоволені діями уряду проти COVID-19
Interactive Investor

Мешканці України стали одними із найнезадоволеніших у світі діями свого уряду у боротьбі з епідемією коронавірусу.

Про це свідчить нове глобальне дослідження ставлення до коронавірусної кризи, проведеного Міжнародною асоціацією Ґеллапа. В Україні його провели Фонд «Демініціативи» спільно з Київським міжнарожним інститутом соціології.   

Дослідники написали: «Більше половини населення країн світу погоджується або твердо погоджується з тим, що їхні уряди добре справляються з коронавірусом. Дві п’ятих усіх опитаних із цим не згодні або категорично не згодні. Інші вагаються у своїх судженнях».

Громадяни США, Європи та Латинської Америки зараз найбільш критично ставляться до того, як їхні уряди розв’язують проблеми, пов’язані з поширенням коронавірусу.

Незадоволеність урядом  у діях проти коронакризи особливо висока в Україні (77%), Боснії і Герцеговині, США, Іспанії, Великій Британії. Там понад дві третини респондентів повідомляють про незадоволення керівництвом держави.

Фонд «Демократичні ініціативи»

Готовність українців вакцинуватися

65% українців готові прищепитися новою вакциною від COVID-19, якби вона стала загальнодоступною і вважалася безпечною і ефективною, свідчать результати того ж дослідження.

Зокрема, 43% опитаних українців зазначили, що вони цілком згодні вакцинуватися, 22% — згодні, 20% — категорично не згодні, 10% — не згодні. 5% не змогли відповісти.

Понад дві третини людей у всьому світі заявляють, що вони вводитимуть вакцину проти COVID-19, якщо вона буде загальнодоступною і вважатиметься безпечною і ефективною (35% — згодні, 32% — абсолютно не згодні). Проте четверта частина опитаних, найімовірніше, відмовиться від можливості робити щеплення (14% — не згодні, 12% — категорично не згодні). 8% вагаються щодо цього.

Фонд «Демократичні ініціативи»

До топ-5 країн, громадяни яких не згодні на вакцинацію, входять Північна Македонія (49%), Росія (46%), Боснія і Герцеговина і Кенія (44%), Вірменія (43%), Швейцарія і Сербія (39%). До топ-5 згодних входять В'єтнам (98%), Республіка Корея та Ірак (88%), Таїланд (87%), Індія (85%), Малайзія (84%).

В Україні 51% опитаних вважають, що загроза від коронавірусу перебільшена (28% — згодні, 23% — цілком згодні). 22% українців категорично не згодні з цим твердженням, 21% — не згодні.

Понад дві п'ятих респондентів із країн світу згодні (31%) або цілком згодні (22%) з твердженням «Я вважаю, що загроза з боку коронавірусу перебільшена». Та все-таки більшість із цим не згодна (27% — не згодні, 15% — абсолютно не згодні, 5% — не змогли дати відповідь).

До топ-5 країн, не згодних із тим, що загроза від коронавірусу перебільшена, входять Фінляндія (79%), В'єтнам (77%), Австралія (75%), Японія (72%), Республіка Корея і Грузія (71%). До топ-5 згодних країн увійшли Косово (71%), Філіппіни й Пакистан (70%), Нігерія (64%), Кенія (60%), Афганістан та Індія (58%).

В Україні 52% опитаних вважають, що якщо нова вакцина проти COVID-19 стане загальнодоступною і вважатиметься безпечною і ефективною, більшість населення погодяться прийняти таку вакцину (52% вважають, що погодяться, 27% — явної більшості не буде, 11% — не погодяться, 10% — не змогли відповісти).

Більшість респондентів у всьому світі вважають, що більшість людей у їхніх країнах вакцинувалася б, якби існувала доступна вакцина від коронавірусу, яка вважатиметься безпечною і ефективною (53%).

Ще 17% вважають, що більшість у їхній країні не погодиться на введення вакцини, а 22% не вважають, що в цьому питанні буде явна більшість.

Високий рівень очікуваної згоди на вакцинацію — у В'єтнамі (92% погодяться), Таїланді (80%), Індії (78%), Фінляндії (74%), Японії (72%). Поляризація громадської думки очікується у Боснії і Герцеговині, Болгарії, Кот-д'Івуарі, Росії, Сербії.

Деталі опитування

Протягом усього 2020 року Міжнародна асоціація Геллап стежила за розвитком глобального ставлення населення до пандемії. Результати опитування — наслідки четвертої хвилі глобального моніторингу.

Загалом дослідники опитали 44 796 людей у 47 країнах світу. В кожній країні впродовж жовтня-грудня 2020 року провели співбесіду з представницькою вибіркою з близько 1000 чоловіків і жінок, або особистим шляхом, телефоном або через Інтернет. Похибка опитування становить від + 3-5% на рівні 95% довіри.

Населення обраних країн становить близько 2/3 від світового.

Опитування проведено на початку грудня 2020 року методом CATI на основі випадкової вибірки мобільних телефонних номерів.

Вибірка репрезентативна для дорослого населення (віком 18 років і старше) України. До вибірки не включаються території, які тимчасово не контролюються владою України — АР Крим, окремі райони Донецької та Луганської областей. В ході опитування проведено 1000 інтерв'ю.  Статистична похибка вибірки (з ймовірністю 0,95 і з врахуванням дизайн-ефекту 1,1) не перевищує 3,5%.

Стало відомо, як зараз українці ставляться до вакцинації проти COVID-19, — нове дослідження