Україна повинна врегулювати ситуацію на ринку газу, щоб отримати новий транш від МВФ — міністр
Pixabay

Міністр фінансів Сергій Марченко говорить, що Україні потрібно врегулювати ситуацію на ринку природного газу для населення, щоб отримати новий транш від Міжнародного валютного фонду (МВФ).

Про це очільник відомства розповів в інтерв'ю «24 каналу».

«Зараз обговорюється з МВФ формат, як не допустити цього в майбутньому і, з іншого боку, захистити громадян, які можуть через монопольних змов втрачати свої доходи», — каже чиновник .

За його словами, ринок газу для населення — «це проблемний ринок, який потребує певних регуляцій». Марченко підкреслив, що представники МВФ стурбовані зниженням цін на «блакитне паливо».

«Перед отриманням траншу ми повинні виконати ряд умов. Одним з них буде врегулювання питань на ринку природного газу», — наголосив держслужбовець.

На його думку, наразі питання про те, коли Україна отримає кошти, «на цьому етапі не стоїть критично».

«Для нас принципово хоча б вийти на умови першого траншу. Я не буду вам говорити дати, тому що тоді за свої слова доведеться відповідати», — додав він.

18 січня Кабмін з 1 лютого встановив граничну ціну на газ для населення на рівні 6,99 грн за куб. м. Тобто українці платитимуть на 30% нижче січневої ціни. Згідно з рішенням уряду, ця ціна діятиме до 31 березня.

27 січня Кабмін розширив дію постанови про встановлення граничної ціни на природний газ на об'єднання власників багатоквартирних будинків (ОСББ). Водночас Нацкомісія з енергетики схвалила зниження тарифів на розподіл газу для низки облгазів.

Chas News повідомляв, що облгази заборгували «Оператору ГТС» 1,6 млрд грн. 

США закликали переглянути газовий контракт України та Росії