Україна готує зустріч радників лідерів «нормандської четвірки»
УНІАН

Зараз активно готується зустріч радників лідерів «нормандської четвірки» (Україна, Німеччина, Франція, Росія). Після неї зустрінуться міністри закордонних справ «нормандського формату». Про це заявив міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба, повідомляє Інтерфакс.

«Потім будемо планувати зустріч міністрів і виходити вже на саміт безпосередньо між нашими лідерами. Робота ведеться щодня. Вчора я проводив нараду з приводу визначених позиційних моментів, які будуть обговорювати радники лідерів «нормандського формату», — сказав Кулеба журналістам після урочистої церемонії підняття прапора ООН з нагоди 75-ї річниці заснування ООН в Києві в п'ятницю.

Очільник МЗС заявив на цій церемонії, що Україна й надалі буде надійним союзником ООН в підтримці і будівництві миру.

«Безумовно, у мене як у міністра нашої держави, є багато питань до Ради Безпеки ООН, де Росія, як держава-постійний член цього органу, дозволяє собі знущатися над принципами ООН. Але у мене немає питань до ООН в цілому, тому що вона є надійним другом і партнером України», — заявив Кулеба. Український міністр запевнив, що наша держава й надалі буде надійним союзником ООН в підтримці і будівництві миру.

Кулеба нагадав, що Україна чотири рази була непостійним членом Ради безпеки ООН й натякнув на актуальне знову питання Будапештського меморандуму.

«Україна зробила безпрецедентний крок в подоланні глобальної ядерної загрози, коли відмовилася від третього у світі ядерного арсеналу. Більше 300 українців на даний момент беруть участь в операціях ООН з підтримання миру», — підкреслив дипломат. Він запевнив, що ООН також послідовно підтримує Україну, зокрема в контексті російської агресії проти нашої держави.

Міністр зазначив, що ООН тільки за останній рік надала Україні майже $ 145 млн технічної допомоги, а на гуманітарні цілі в Україні ООН мобілізувала понад $500 млн.

 

Україна висловила занепокоєння обранням РФ до Ради з прав людини ООН