Україна придбала у Великобританії легендарний криголам James Clark Ross за понад $5 млн
BAS

Національний антарктичний науковий центр (НАНЦ) 19 серпня підписав акт про покупку криголама James Clark Ross у Великобританії.

До України судно має прибути на початку осені, повідомляє пресслужба НАНЦ.

Вже вдруге Великобританія передає свої дослідницькі активи українським колегам. У лютому 1996 року британська база «Фарадей» стала українською станцією «Академік Вернадський».

Як вважає Євген Дикий, директор НАНЦ, James Clark Ross відкриє для України безліч нових можливостей.

«З цим судном Україна має амбіції проводити масштабні дослідження Південного океану і, за можливості, з часом розпочати дослідження в Арктиці», — зазначив науковець.

За даними ВВС, криголам придбали за близько $5 млн. Його купили разом із двома моторними човнами ($25 тис.), з повним баком пального (ще більше $272 тис.), та ще $6 тис. — половина оплати юридичних послуг. За словами Євгена Дикого, загальна сума склала близько $5,3 млн.

Україна зможе проводити на криголамі океанографічні дослідження, вивчати зміни клімату у полярних регіонах, а також доправляти експедиції на станцію «Академік Вернадський».

Раніше українці мусили щороку користуватися іноземними суднами, що коштувало державі мільйони доларів.

Чому криголам James Clark Ross вважається легендарним у світі та є знаковим для України

James Clark Ross побудувала британська компанія Swan Hunter Shipbuilders. На воду його спустила сама королева Вікторія у 1990 році.

Криголам взяв участь у першому міжнародному дослідженні з оцінки запасів криля в атлантичній частині Південного океану, дані якого досі актуальні.

Для українців це судно найбільш відоме тому, що саме на ньому перша українська антарктична експедиція дісталася станції «Академік Вернадський» у 1996 році.

До того ж James Clark Ross зробив першу в історії мапу глибоководного Південно-Сандвічевого жолоба у Південному океані.

Дослідження поверхні в Арктиці на криголамі дозволили отримати дані про масштаб і вплив змін клімату на регіон.

Останні 30 років James Clark Ross виконував роль світової дослідницької платформи для біологічних, океанографічних та геофізичних досліджень.