Мінінфраструктури спростувало призупинення руху суден зерновим коридором (оновлено)

Україна призупинила використання нового чорноморського зернового коридору через загрозу з боку російської військової авіації. Про це повідомила консалтингова компанія Barva Invest з посиланням на Адміністрацію морпортів України.

«Увечері 25 жовтня АМПУ опублікувала повідомлення про те, що рух суден до та з коридору буде призупинено з 26 жовтня 2023 року. Таке призупинення де факто вже діяло протягом останніх двох днів через рішення військових, які посилалися на «вибухову загрозу», що виникла внаслідок збільшення активності російської авіації», — йдеться у повідомленні.

У Barva Invest розповіли, що наслідком цих обмежень стане простій суден. Це, у свою чергу, імовірно викличе негативну реакцію бізнесу на відсутність прогнозованості.

«Ті учасники ринку, які зараз зі своєї кишені виплачують гроші за простої, при подальшій діяльності в Україні будуть закладати ці ризики та перекладати додаткові затрати вниз по логістичному ланцюжку. Як завжди, в результаті це відчує виробник на рівні закупівельної ціни», — пояснили в компанії.

Напередодні речниця ОК «Південь» Наталія Гуменюк повідомила, що російська авіація суттєво активізувалася в акваторії Чорного моря і скинула чотири невідомі вибухові пристрої у зерновому коридорі. Вона наголосила, що таким чином ворог намагається влаштувати перешкоди для цивільного судноплавства й дискредитувати Сили оборони України. Відповідні дії Росії порушують міжнародне право.

Оновлено

Мінінфраструктури спростувало інформацію про призупинення руху суден коридором і запевнило, що усі встановлені ВМС ЗСУ наявні маршрути є дійсними та використовуються цивільними суднами.

При цьому у відомстві додали, що функціонування коридору відбувається з урахуванням військової обстановки та погодних умов.

Щодня Сhas News відбирає для вас найважливіші новини. Приєднуйтесь до нас у Facebook та Telegram, щоб нічого не пропустити.

Литва відкрила «балтійський коридор» для транзиту українського зерна