Україна — серед найбільших постачальників дезінформації у Facebook. Хоча до РФ та Ірану їй далеко
Getty Images

Компанія Facebook назвала країни, які за останні роки були найбільшими постачальниками дезінформації в мережі.

Насамперед, це — Росія і Іран, повідомляє The Washington Post.

Згідно зі звітом, Facebook з 2017 року викрила 150 кампаній з дезінформації у більш ніж 50 країнах з 2017 року.

В Росії за цей час виявили 27 операцій з впливу. З них 15 пов'язані з розташованим в Санкт-Петербурзі Агентством інтернет-досліджень (ІRА) або іншими організаціями, пов'язаними з Євгеном Пригожиним, російським олігархом, пов'язаним з Володимиром Путіним. Ще чотири російські мережі були пов'язані зі спецслужбами, дві  з сайтами російських ЗМІ.

«У 2017 році Facebook виявив масштабну операцію з впливу, в ході якої російське Агентство інтернет-досліджень піддало 126 мільйонів користувачів платформи політичній дезінформації перед виборами», — пише видання.

А вже в 2020 року Facebook зірвав російську військову операцію, спрямовану на Україну. Агенти РФ створили в Facebook профілі фальшивих людей, які видавали себе за журналістів і намагалися безпосередньо контактувати та впливати на політиків та впливових людей.

В Ірані з 2017 року викрили 23 операції з дезінформації.

Окрім РФ та Ірану до країн, звідки найбільше організовували подібних кампаній впливу, увійшли М'янма (9), США (9) та Україна (8).

Водночас наша країна входить до топ-5 держав, на які найчастіше спрямовувались зарубіжні дезінформаційні операції. Україна в цьому списку — друга за США, далі —  Великобританія, Лівія та Судан.

Facebook видалив мережу акаунтів, які були пов’язані зі «Слугою народу»