Україна стала першою країною світу, яка прирівняла електронні паспорти до звичайних

З 23 серпня 2021 року в Україні біометричні паспорти і ID-картка в додатку «Дія» будуть рівноцінними аналогами паперових та пластикових паспортів.

Закон про це ухвалили депутати Верховної Ради 30 березня. За проголовували 302 нардепи.

Україна стала першою державою в світі, яка прирівняла електронні паспорти до звичайних.

Новий закон закріплює визначення термінів «е-паспорт» та «е-паспорт для виїзду за кордон».

Вони формуватимуться безкоштовно за бажанням особи. Їх можна буде пред’являти на території України для посвідчення особи та підтвердження громадянства, крім випадків перетинання державного кордону, в’їзду на тимчасово окуповану територію України та виїзду з неї.

Також е-паспорти передбачають наявність інформації про місце проживання та код платника податків.

Михайло Федоров, міністр цифрової трансформації зазначає, що ухвалення закону про е-паспорти — це інноваційний крок «не лише для нашої країни, а й усього світу».

«Документи буде можливо пред’являти на території України для посвідчення особи та підтвердження громадянства в Україні. Достатньо мати смартфон із цифровими документами, адже «Дію» прийматимуть всюди», — відзначає Федоров.

 

Україна стала першою державою світу, в якій цифрові паспорти стали повними юридичними аналогами звичайних документів. Це...

Posted by Михайло Федоров on Tuesday, March 30, 2021

Міністр нагадує, що Мінцифри запустило цифрові паспорти в мобільному застосунку «Дія» у квітні 2020 року. За словами чиновника, е-паспорти набагато безпечніші і комфортніші, ніж паперові:

  • Цифрові паспорти приймають ЦНАПи для надання державних послуг, державні установи та суди.
  • Е-паспорти можна використовувати для отримання відправлень на пошті, для підтвердження віку в супермаркетах, у банках — для підтвердження особи та здійснення касових операцій, а також для відкриття банківського рахунку онлайн.
  • З цифровими паспортами можна подорожувати Україною літаком і потягом, заселятися в готель тощо.
У Мінцифрі розповіли про нові можливості додатку «Дія 2.0». Chas News провели власне розслідування щодо нього (відео)