Україна стикнеться з дефіцитом дизпалива в розпал посівної кампанії
Мозырский НПЗ

Україна може зіткнутися з дефіцитом дизпалива в травні, повідомляє агентство Reuters із посиланням на п'ять джерел у торгівлі. Причиною є планове техобслуговування Мозирського нафтопереробного заводу у Білорусі, що збігається з перервою у постачанні російської «Роснефті».

Швейцарський трейдер Proton Energy Group, який поставляв в Україну дизель та скраплений нафтовий газ «Роснефти», зупинив експорт з 1 квітня. А новий постачальник Coral Energy ще не запрацював, повідомляють джерела.

Україна споживає понад 7 млн тонн дизельного палива на рік та імпортує дві третини своїх потреб — переважно з Росії та Білорусі. Після припинення поставок Proton Україна намагалася збільшити морський імпорт, але обсяги були недостатніми.

«Роснефть» минулого року поставила в Україну 1,75 млн тонн дизпалива трубопроводами та залізницями. Але у наступному місяці фірма не планує відновлювати експорт.

А Мозирський НПЗ призначили для планового технічного обслуговування з 15 травня по 15 червня, заявили торговці.

Очікується, що Мозир поставить в Україну близько 150 тис. тонн дизпалива в травні — менше за традиційні 240 тис. тонн на місяць, заявили торговці.

«Ми очікуємо дефіциту обсягом близько 270 тис. тонн у травні», — заявило одне з джерел.

Інше джерело підрахувало, що дефіцит дизпалива може становити від 150 тис. до 200 тис. тонн у травні. Якраз тоді для основного виробника зерна в Україні наступить середина посівного сезону. Тобто паливо подорожчає, а для українців це означає подорожчання хліба та інших продуктів.

Раніше Україна збільшила імпорт «дизеля» з морських портів та залізничним транспортом, щоб компенсувати дефіцит. Але неясно, як наша держава діятиме у нових обставинах, заявили торговці.

АМКУ оштрафував компанії групи Коломойського на 4,7 млрд грн