Україна святкує 30-річчя Незалежності. Марш військових, морський парад і проліт авіації (фото, відео)
УНІАН

У вівторок, 24 серпня у Києві на честь 30-ї річниці Незалежності України відбувся масштабний військовий парад за участю авіації.

Військовий парад розпочався з винесення державного прапора України, проходження парадних розрахунків, техніки сил безпеки та оборони України.

УНІАН

УНІАН

УНІАН

УНІАН

УНІАН

Головною вулицею столиці також урочисто пройшли підрозділи збройних сил 15 країн-партнерів України.

УНІАН

УНІАН

Особливістю ювілейного повітряного параду стала одночасна участь авіації Повітряних сил, ВМС, Держприкордонслужби, Нацгвардії, Нацполіції, ДСНС, ДП «Антонов» і держав-партнерів.

Відкрила повітряний парад армійська авіація Сухопутних військ ЗСУ.

Першим традиційно пролетів «прапороносний» Мі-8.

УНІАН

УНІАН

УНІАН

Участь у параді також взяв найбільший у світі транспортний літак Ан-225 «Мрія», спроєктований і побудований на ДП «Антонов».

Згідно з маршрутом, гордість української авіаційної промисловості злетіла з аеродрому у Гостомелі та взяла курс на південь, щоб увійти в Київ в районі Теремків.

Над Хрещатиком, де, власне й проходив парад, літак пройшов на висоті 400 м.

УНІАН

Найбільший та найпотужніший у світі вантажний літак вразив українців та гостей параду. 

«Мрія» взяла участь у параді / УНІАН
За штурвалами більшості літаків були молоді льотчики. Всі вони — випускники Харківського національного університету Повітряних сил імені Івана Кожедуба.

Крім Києва, з розмахом День Незалежності святкують і в Одесі.

Там на зовнішньому рейді морського порту (мис Малий фонтан і Морський вокзал) відбулося урочисте проходження бойових кораблів і суден. У ньому також взяли участь кораблі НАТО.

На території Морського вокзалу відбувся статичний показ озброєння та військової техніки й нічна ілюмінація на кораблях, катерах і суднах Військово-морських сил ЗСУ.

30 питань про 30 років української Незалежності (тест)