Україна та ЄС після зриву угоди про «відкрите небо» хочуть укласти її якомога раніше

Україна та Європейський Союз наголошують, що Угода про Спільний авіаційний простір з ЄС повинна бути підписана якомога раніше цього року.

Про це політики оголосили у спільній заяві за підсумками Ради асоціації Україна-ЄС у четвер в Брюсселі, повідомляє «Європейська правда».

«Рада асоціації нагадала про важливість укладання Угоди про Спільний авіаційний простір якомога раніше у 2021 році», — сказано у заяві.

Підписання угоди про «відкрите небо» з ЄС 11 лютого зірвалося.

Шанс на швидке підписання дав вихід Великої Британії з ЄС, проте на жовтневому саміті Україна-ЄС, Брюссель, посилаючись на незавершений процес «розлучення» з ЄС, знову переніс це підписання.

Україна та ЄС мають якнайскоріше укласти Угоду про Спільний авіаційний простір (САП). На цьому наголосив міністр інфраструктури України Владислав Криклій під час свого виступу на сьомому засіданні Ради асоціації Україна-ЄС у Брюсселі 11 лютого.

За підсумками 2020 року обсяги авіаційних пасажирських перевезень в Україні скоротились на 65% у порівнянні з докризовим 2019-м. Саме тому підтримка авіації в умовах карантинних обмежень має велике значення і укладення Угоди про САП дозволить це зробити

Політик каже, що Україна виконала всі покладені на неї зобов’язання та формальності, необхідні для підписання Угоди про САП. Очільник міністерства відзначив, що пріоритетом роботи відомства у 2021 році є прийняття основних євроінтеграційних законів у галузі транспорту.

«Знаковою подією минулого року стало приухвалення Верховною Радою закону про внутрішній водний транспорт. І ми продовжуємо цю роботу у 2021-му», — сказав Криклій і перерахував декілька важливих законопроєктів.

Міністр прагне лібералізації транзитних автомобільних вантажних перевезень з країнами ЄС та розповів про ключові досягнення відомства у цифровізації процесів на транспорті.

«Ми всіляко підтримуємо популяризацію як приватного, так і громадського електричного транспорту. Крім цього, спільно з бізнесом і громадськістю розробили проект стратегії розвитку автомобільної промисловості в Україні, яка передбачає стимули для вітчизняного виробництва електрокарів», — зазначив Криклій.

Угода про спільний авіаційний простір має на меті урівняти у деяких правах українські та європейські авіакомпанії, зняти монополію на окремі маршрути, встановлену двосторонніми договорами, полегшити відкриття нових маршрутів між українськими та європейськими містами

Для українців найкращим її наслідком має стати здешевлення квитків.

Закрите небо. Як світ наблизився до нової «холодної війни»