Україна та Німеччина підписали угоду про безпекову співпрацю: в ОП розповіли деталі

16 лютого Україна та Німеччина підписали двосторонню угоду про безпекову співпрацю, у продовження декларації G7 про «гарантії безпеки» для України.

Заступник керівника Офісу Президента Ігор Жовква розповів, шо документ включає такі пункти:

  • Угода фіксує рекордний рівень підтримки Німеччини на 2024 рік — Є7,1 млрд фінансової і військової допомоги.
  • Німеччина підтримує зусилля України на шляху реформ, зокрема у контексті шляху до членства в ЄС і НАТО.
  • Угода закріплює основні напрямки довгострокової військової підтримки Німеччини, країна продовжить надавати допомогу у сфері безпеки та сучасного військового обладнання.
  • Поглиблення економічного співробітництва і фінансово-технічна підтримка, а також підтримка стійкості енергетичної та іншої критичної інфраструктури, посилення співпраці у сферах інформаційної безпеки та боротьби з організованою злочинністю.
  • Співпраця у сфері оборонної промисловості та підтримці високотехнологічного розвитку ВПК України, в тому числі за рахунок інвестицій Німеччини.
  • Закріплений механізм екстреного реагування впродовж 24 годин та надання Україні невідкладної допомоги у випадку майбутнього нападу.
  • Поглиблення співпраці у питаннях компенсації збитків, спричинених рф, та притягнення росії до відповідальності шляхом створення відповідного трибуналу.

Додають, що угода буде діяти протягом 10 років з дати підписання і Німеччина продовжуватиме надавати підтримку протягом усього строку дії.

Це вже друга угода, яку Україна підписує на виконання Спільної декларації G7. Раніше такий документ вже підписали з Британією.

Щодня Сhas News відбирає для вас найважливіші новини. Приєднуйтесь до нас у Facebook та Telegram, щоб нічого не пропустити