Україна вручила Туреччині ноту через можливе перевезення російських С-300 через Босфор

МЗС України висловило послу Туреччини занепокоєння у зв’язку з інформацією про перевезення ракетних систем С-300 до рф через Босфор.

Про це повідомили в пресслужбі відомства.

«Заступник міністра Микола Точицький висловив послу Туреччини занепокоєння української сторони у зв’язку з наявною інформацією щодо перевезення зафрахтованим міністерством оборони РФ судном «Sparta II» з Сирії до Росії через протоку Босфор ракетних систем С-300ПМУ-2», — йдеться в повідомленні.

Точицький запросив до українського МЗС посла Туреччини в Україні Ягмура Ахмета Гюльдере.

У Міністерстві закордонних справ пояснили, що судно «Sparta II» згідно з вважається військовим.

«Відповідно до положень Конвенції про режим проток від 20 липня 1936 року, зазначене судно підпадає під визначення військового корабля для цілей цієї Конвенції», — зазначили у відомстві.

Тому, український посол звернувся із запитом до турецької сторони щодо надання офіційної інформації щодо вантажу, а також заходів, яких вжила Туреччина.

У МЗС сподіваються, що Туреччина неухильно дотримуватиметься свого про закриття чорноморських проток для військових кораблів рф на час війни, яке ухвалила 28 лютого.

Щодня Сhas News відбирає для вас найважливіші новини. Приєднуйтесь до нас у Facebook та Telegram, щоб нічого не пропустити.

Україна, Туреччина та ООН офіційно підписали угоду щодо розблокування експорту зерна: усі подробиці