Україна заборонила в'їзд двом угорським високопосадовцям через втручання у наші вибори
Hromadske Int

Дипломатичний скандал розгорається між Україною та Угорщиною. В понеділок Україна заборонила в'їзд двом угорським високопоставленим особам через агітацію на Закарпатті. Вони втручалися у виборчий процес на місцевих виборах, повідомив міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба.

«Уже заборонено в'їзд в Україну двом угорським високопоставленим особам, які під час цієї виборчої кампанії вдавалися до прямої агітації в Закарпатській області. Один із них — це державний секретар канцелярії прем'єр-міністра Угорщини», — наводить слова Кулеби агентство «Інтерфакс-Україна».

Міністр додав, що його відомство ініціювало впровадження заборони на в'їзд в Україну ще декільком угорцям, які активно втручалися у внутрішні справи України під час виборчої кампанії.

«Наші партнери будуть найближчим часом детально поінформовані про факт втручання у вибори з боку Угорщини, і ми вже поінформували про це наглядову місію ОБСЄ», — наголосив політик.

За словами глави МЗС, у цій ситуації не може бути різних прочитань й вона була конкретним втручанням у внутрішні справи України.

«Не треба все зводити виключно до одного повідомлення у Facebook мого колеги (глави МЗС Угорщини) Петера Сіярто. Йдеться про угорську політику загалом», — зазначив міністр.

Кулеба заявив, що Україна налаштована на конструктив у відносинах з Угорщиною, однак робитиме жорсткі й чіткі кроки, якщо Будапешт нехтуватиме інтересами та законодавством України.

«Ми готові до конструктивної і відвертої розмови з угорцями, але якщо вони нехтуватимуть нашими інтересами і нашим законодавством, ми робитимемо жорсткі й чіткі кроки. Якщо тебе вдарили, треба вдарити у відповідь», — резюмував очільник МЗС України.

Реакція угорського уряду

Міністр зовнішньої економіки та закордонних справ Угорщини Петер Сіярто заявив у відповідь, що рішення України заборонити в'їзд двом угорським урядовцям через агітацію на місцевих виборах є «жалюгідною нісенітницею», повідомляє Reuters.

В оприлюдненому у вівторок на сторінці Сіярто в соцмережі Facebook відеофрагменті угорський міністр зазначив, що Будапешт не отримував офіційного повідомлення про українську заборону. Сіярто привітав перемогу угорських кандидатів на місцевих виборах в Україні. На його думку, це означає, що думку угорців слід враховувати, коли йдеться про майбутнє регіону, який межує з Угорщиною.

Політик заявив, що Україна зробила «недружні кроки» щодо Угорщини, викликавши посла і вирішивши заборонити в'їзд двом чиновникам.

«Цим Україна надсилає повідомлення... що вона відмовилася від підтримки Угорщиною своїх зусиль щодо євроатлантичної інтеграції», — сказав міністр.

Історія «виборчого» конфлікту

Вранці 25 жовтня Петер Сіярто на своїй сторінці у Facebook закликав угорців Закарпаття підтримати на місцевих виборах КМКС «Партія угорців України», а також чинного міського голову Берегового, представника угорської громади Золтана Бабяка. Також він повідомив, що жителі Закарпаття, які перебувають на території Угорщини, можуть перетнути кордон для голосування і повернутися назад без зобов'язання проходити 14-денний карантин.

У МЗС України цю заяву в день виборів оцінили як пряму агітацію й заявили, що «у такий спосіб офіційний Будапешт нахабно підтвердив своє пряме втручання у внутрішні справи України і завдав підступного удару послідовним зусиллям України конструктивно вирішити наявні в українсько-угорських відносинах проблеми».

26 жовтня МЗС України запросило посла Угорщини в Україні Іштвана Ійдярто, якому було вручено ноту протесту у зв'язку з фактами політичної агітації угорських офіційних осіб на користь однієї з політичних партій на місцевих виборах України.

Складності у відносинах України та Угорщини

Угорщина не вперше натякає на блокування членства України в НАТО. Раніше Сіярто говорив, що Угорщина заблокує вступ України в НАТО через закон про мову.

Відносини між Україною і Угорщиною зіпсувалися 2017 року, коли Верховна Рада прийняла закон про освіту. Угорцям здалося, що він обмежує права їхньої діаспори в Закарпатській області. Через це МЗС Угорщини почало блокувати участь України в заходах НАТО.

У 2019 році Україна внесла поправки до закону про освіту, відтермінувавши до 1 вересня 2023 року дію мовної статті, що розлютила Угорщину, але Будапешт це не влаштувало.

 

МЗС вручило ноту протесту послу Угорщини через втручання у місцеві вибори в Україні