Україна засудила репресії проти журналістів у Білорусі
TUT.by

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба і міністр культури та інформполітики Олександр Ткаченко засудили утиски та репресії проти журналістів у Білорусі.

Про це йдеться у спільній заяві очільників міністерств, повідомляє пресслужба МЗС.

Високопосадовці обурені подіями в РБ, де «владні інституції продовжують утиски та репресії проти журналістів».

«Весь демократичний світ визнає засоби масової інформації четвертою владою та не втручається у їхню професійну діяльність. Наступ на свободу слова, життя та здоров’я журналістів у Республіці Білорусь відкрито порушує ці базові принципи», — кажуть керівники відомств.

За їхніми словами, Україна рішуче стоїть на захисті демократії і свободи журналістської діяльності та разом із міжнародним співтовариством засуджує наступ білоруської влади на представників ЗМІ.

«Особливе занепокоєння викликає деструктивна діяльність Росії, яка з використанням своєї армії пропагандистів повністю узурпувала інформаційний простір  Білорусі, позбавивши білорусів права на вільний доступ до різних джерел інформації», — додали держслужбовці.  

18 лютого у Білорусі двох журналісток «Белсату» засудили до двох років позбавлення волі за те, що вони вели стрім розгону мітингу.

Напередодні у ЄС закликали владу країни скасувати вирок двом медійницям. Водночас Європейський Союз засудив атаки проти білоруських ЗМІ.  

Chas News повідомляв, що Лукашенко назвав Білорусь «останньою суверенною» країною в Європі. 

Тихановська заявила, що білоруська опозиція «втратила вулиці»