Україна заявляє, що не веде переговорів з РФ щодо постачання води до Криму на жодному рівні

Україні не веде жодних переговорів з Російською Федерацією щодо постачання води до тимчасово окупованого Криму. Про це сказав віцепрем’єрміністр, міністр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України Олексій Резніков, виступаючи на Київському безпековому форумі, передає УНН.

«Потреби Криму з точки зору водозабезпечення абсолютно спроможна забезпечувати (Росія — ред.) власними силами. Жодного постачання води в Крим з боку України до повної деокупації не буде. Жодних переговорів ми не ведемо на цю тему ані офіційно, ані неофіційно, ніяк», — сказав Резніков.

Він ще раз наголосив, що відповідальність за всі гуманітарні потреби несе держава-окупант, тобто Російська Федерація.

Раніше в МЗС також заявляли, що Україна не постачатиме воду для розвитку російського ВПК в окупованому Криму.

Резніков пояснив, що обсяги споживання води в Криму збільшилися через мілітаризацію Росією півострова, збільшення витрат на військові потреби, завезення додаткового населення з материкової Росії.

Від агресії Росії постраждали 9,5 млн українців

Резніков заявив, що 9,5 млн громадян України постраждали через агресію РФ і 14 тис. українців загинули в результаті війни на Донбасі.

Про це він також сказав на Спеціальному київському безпековому форумі 23 жовтня, передає Цензор.НЕТ з посиланням на Інтерфакс-Україна.

«На сьогоднішній день 9,5 млн громадян України постраждали через дії РФ. Через цю війну так чи інакше пройшло вже близько 7 млн ​​українців — саме стільки громадян проживали в Донецькій і Луганській області до початку цього військового конфлікту», — сказав Рєзніков. Він додав, що близько половини жителів Донецької і Луганській області нині поза межами своїх будинків, тому що змушені були тікати від цієї війни

За його словами, близько 2,5 млн громадян України є жертвами окупації в Криму, а люди, які залишилися там, страждають від релігійних, політичних, національних утисків.

Резніков вважає на сьогоднішній день усіх громадян України, які перебувають на тимчасово окупованих територіях, заручниками окупаційного режиму. «Близько 300 тис. українців пройшли через примусову російську паспортизацію в окупованому Донбасі. В Криму, за нашими даними, це торкнулося 90 % населення», — пояснив віцепрем’єр.

За його словами, учасниками бойових дій в Україні — близько 420 тис. громадян.

«За нашою інформацією, тільки на територіях, які ми контролюємо як уряд, сьогодні 14 тис. українців вже загинули в цій війні», — додав віце-прем'єр.

Економічні втрати також є численними, вказав Резніков. Він нагадав, що експерт Atlantic Council Андерс Аслунд оцінив обсяг втрат від російської агресії в Криму й на Донбасі в майже $100 млрд. Також віцепре’мєр процитував дані Віденського інституту економічних досліджень, що на мінімальне відновлення Донбасу знадобиться $21-22 млрд. Віцепрем’єр повідомив, що єдиним варіантом здійснення цього завдання є перезапуск економіки, який допоможуть здійснити тільки інвестори.

«Подолання наслідків війни триватиме мінімум одне покоління, не менше 25 років після настання миру й початку деокупації», — підкреслив Резніков.

 

У 2021 році відбудеться Кримський саміт в рамках платформи з деокупації Криму