«Україні є що продавати». Гендиректор «Укрспецекспорту» розповів про стан речей у «воєнці»

За словами гендиректора державної компанії «Укрспецекспорт» Вадима Ноздрі, за останні 10-15 років українська військова продукція втратила конкурентоспроможність, а сама Україна розірвала багато операційних зв’язків. Тим не менш, «Укрспецекспорт» має представництва у чотирьох країнах: Китаї, Єгипті, Пакистані та Алжирі і намагається конкурувати зі Східною Європою, Білоруссю та країнами СНД.

Разом з тим, зазначає Ноздря, Україні «є що продавати», особливо що стосується бронетанкової техніки (35%), авіаремонту (16%) та радарних систем (13%). «Маємо навіть надію перевиконати фінансовий план на 2020 рік. Минулий рік був непростим для нас, але з урахуванням можливого перевиконання плану маємо надію дотягнутися до показників 2018-го», — заявив він.

Динаміка експорту української військової продукції

Також гендиректор зазначив, що на роботу «Укрспецекспорту» вплинув у тому числі і карантин, відповідно, виконувати план по нових контрактах — досить непросто. «Багато з контрактів переносяться на наступний рік. До того ж, ми ще не впевнені, якою буде ситуація з заплановано на грудень військовою виставкою у Пакистані, а це — майданчик для міждержавних переговорів», — пояснює Ноздря.

Що ж до співпраці з Пакистаном, то у пакистанців «завищені теоретичні вимоги» до таких видів озброєнь, як ПТРК «Скіф», але вони вже змінюються в бік того, аби контакт все ж підписали, зауважує Ноздря. З іншого боку, за його словами, такого результату, який на випробуваннях показав український «Скіф», у конкурентів не було. «Процедури в Пакистані дуже складні, це дуже вибагливий покупець, але і контракт дуже великий, на десятки років», — розповів Ноздря.

В одному з інтерв’ю Ноздря також розповідав, що особливо активно Пакистан закуповує у України запасні частини для ремонту танків Т-80УД і моторно-трансмісійні установки для танків «Аль-Халід». Разом з ним до групи країн, які стабільно нарощують імпорт української військової техніки, можна віднести Китай і Туреччину, додав гендиректор «Укрспецекспорту».