Україні надали статус кандидата в члени ЄС

Україна та Молдова 23 червня отримали статус кандидата у члени ЄС. Рішення підтримали лідери 27 країн ЄС на саміті Європейської ради. Про це повідомив Голова Європейської ради Шарль Мішель.

Володимир Зеленський, президент України, назвав цю подію унікальним та історичним моментом.

Нагадаємо, до початку повномасштабного вторгнення росії, лідери європейських країн неодноразово заперечували європейську перспективу України. До прикладу, Нідерланди погодились ратифікувати угоду про Асоціацію з ЄС у 2015 році лише після того, як в документі окремо прописали, що Асоціація не означає перспектив членства в подальшому.

Навіть зараз між європейськими країнами виникли суперечки, чи варто надавати Україні статус кандидата. Так, 31 травня премʼєр Італії Маріо Драгі заявив, що більшість великих країни ЄС виступають проти надання Україні статусу кандидата на вступ у Європейський Союз.

Головними з заперечень щодо надання кандидатства були недосконалість судової системи, незадовільний стан роботи антикорупційних органів, відсутність реформ правоохоронної системи та проблеми з правами людини.

Українській владі за лічені дні до засідання глав урядів членів ЄС вдалося зняти заперечення щодо проблем з правами людини, ратифікувавши Стамбульську конвенцію з захисту жінок від домашнього насильства, яку Україна підписала ще в 2011 році.

Решту вимог доведеться виконати найближчим часом — це є умовою для початку переговорів щодо умов вступу.

Нагадаємо, статус кандидата в члени ЄС не означає автоматичного набуття членства (наприклад, — Туреччина є кандидатом у члени ЄС з 1999 року). Це лише формальне визнання європейських перспектив країни та готовність запустити юридичну процедуру переговорів щодо повноцінного членства.

«Євробачення-2023» все ж не будуть проводити в Україні
Британія заборонила ввозити фунти та авіапальне до рф