«Україні потрібна зброя»: Дуда розповів, скільки танків Польща передала нашій країні

Польща передала Україні понад 240 танків та майже 100 одиниць іншої бронетехніки. Про це польський президент Анджей Дуда розповів німецькому виданню Bild.

«Україні потрібне важке озброєння, танки. Це потреби України. Я розмовляв із президентом Зеленським два дні тому. Він знову просив мене. Ми відправили танки, понад 240 танків, які Україна може обслуговувати. Ми відправили майже 100 одиниць бронетехніки та зброї. Зброя, боєприпаси, ракети. Ми відправили загалом зброю на $2 млрд», — сказав Дуда.

Він також закликав не зволікати країни, які можуть відправити до Україну озброєння, зокрема, артилерію.

«Ця зброя потрібна, щоб зупинити російське вторгнення», — підкреслив Дуда.

Він наголосив, що Польща передала Україні військову техніку, яка зараз перебувала у складі збройних сил, а не зберігалася на складах.

Дуда додав, що Польща розраховувала отримати від Німеччини певну кількість танків Leopard, щоб поповнити свої запаси, але цього й досі не сталося. При цьому, за його словами, всупереч заявам німецьких урядовців мова не йшла про найсучасніші моделі.

«Для нас само собою зрозуміло, що замість старих радянських танків, які ми поставили в Україну, ми отримуємо кілька танків Leopard з Німеччини, не найсучасніші. Тому що в Польщі є старіші версії танків Leopard. Завдяки цій допомозі ми хотіли трохи поповнити ці запаси. Ми могли отримати старіші та модернізувати їх у майбутньому — теж за допомогою німецької промисловості. Наскільки я знаю, ми нічого не отримали», — сказав Дуда.

Також польський президент розкритикував розмови канцлера ФРН Олафа Шольца та французького президента Еммануеля Макрона з путіним. За його словами, їхні дзвінки до кремля лише «узаконюють особу, яка відповідальна за злочини, скоєні російською армією в Україні».

«Хтось розмовляв з Адольфом Гітлером під час Другої світової війни? Хтось казав, що Адольф Гітлер має зберегти обличчя? Що ми маємо діяти таким чином, щоби це не було принизити Адольфа Гітлера? Я не чув таких голосів», — сказав Дуда.

Щодня Сhas News відбирає для вас найважливіші новини. Приєднуйтесь до нас у Facebook та Telegram, щоб нічого не пропустити.

У німецькому уряді заявили, що ніколи не називали точних дат поставок озброєння в Україну