Україні знадобиться мінімум два місяці, щоб запустити ЗАЕС після деокупації
Енергоатом

Україні знадобиться щонайменше два місяці, щоб відновити роботу Запорізької АЕС після деокупації.

Про це заявили в «Енергоатомі». 

У компанії пояснили, що приблизно за такий період часу вдасться знешкодити усі вибухові пристрої на станції. Адже росіяни мінують найбільшу в Європі АЕС. Цей час також потрібен для проведення спеціалістами перевірки стану обладнання і споруд атомної станції та прилеглої території.

Зараз окупанти не можуть запустити жоден енергоблок ЗАЕС, оскільки лінії електропередач пошкоджені. «Росатому» бракує кваліфікованого персоналу, а українські спеціалісти здебільшого відмовляються співпрацювати з окупантами.

Через простій станції відбувається поступова деградація систем і обладнання. Блоки перебувають у холодному неробочому стані, а ЗАЕС не виробляє електроенергію, а тільки споживає її з української енергосистеми.

«Поновлення безпеки Запорізької АЕС і повернення її до нормального стану можливе тільки після повного звільнення самої станції та прилеглої території від російських загарбників та передачі контролю над ЗАЕС її легітимному оператору», — підсумували в «Енергоатомі».

Щодня Сhas News відбирає для вас найважливіші новини. Приєднуйтесь до нас у Facebook та Telegram, щоб нічого не пропустити.

У Генштабі заявили, що окупанти можуть розпочати наступ на лівобережній частині Запоріжжя