Україною поширюються європротоколи для оформлення ДТП — і у «цифрі» теж
МТСБУ

Автовласники України стали частіше використовувати європротокол для оформлення ДТП. Юридичну силу має цифрова версія європротоколу — існує мобільний додаток «Мій поліс».

Як повідомляє МТСБУ, за 8 місяців 2020 року кількість європротоколів склала 30,7 тис. екземплярів. Це на 2,4% перевищує показник за аналогічний період 2019 року. Частка європротоколу в загальній кількості виплат, виконаних по ОСЦПВ, склала 33,6%. Сума таких виплат зросла на 17% — до 330,9 млн грн.

Бланк європротоколу зобов'язана видати страхова компанія, з якою автовласник укладає договір ОСЦПВ — він може бути укладений у паперовому вигляді або в електронному. Бланк можна роздрукувати з сайту МТСБУ. Крім того, юридичну силу має і цифрова версія європротоколу. Для цього страхувальники радять використовувати веб-інтерфейс або опцію в мобільному додатку «Мій поліс».

Оформлення ДТП за допомогою європротоколу можливе, коли:

  • У ДТП бере участь не більше двох транспортних засобів.
  • Обидва водії мають діючі поліси ОСЦПВ.
  • В обох водіїв відсутні ознаки алкогольного або наркотичного сп'яніння.
  • Учасники ДТП згодні з визначенням обставин аварії (немає розбіжностей щодо того, хто став винуватцем).
  • У ДТП немає загиблих або травмованих людей.

Теперішній ліміт виплат по європротоколу обмежений розміром 50 тис. грн.

При оформленні європротоколу автовласникам буває складно визначити ступінь пошкодження машини та оцінити, чи не перевищить збиток ліміт (максимальну суму) виплати по європротоколу, передбачену законодавством.  Але страхувальники запевнили, що навряд чи сума складе більше 50 тис. грн.

«Ми проаналізували структуру всіх виплат по ОСЦПВ за останні півтора року і бачимо, що частіше за все 50 тис. грн вистачає. Тільки 7-8% від загальної кількості виплат по ОСЦПВ перевищують цю цифру, 90% виплат по європротоколу – на суму менше 30 тис. грн», — повідомив Chas генеральний директор МТСБУ Володимир Шевченко.

Справа на 190 мільйонів. В Польщі затримали українського афериста, який нажився на своїй «смерті»