«Українська російська мова». Прессекретар Зеленського каже, що Україна має відібрати у РФ монополію на мову
Spadok

Прессекретар президента Володимира Зеленського Юлія Мендель заявила, що «українська російська мова є частиною культурного розмаїття».

Про це вона сказала в неділю, 4 квітня, в ефірі програми «Погляд із Банкової» на телеканалі «Дом».

Тему мови Мендель підняла у відповідь на питання глядача, чи пригноблюють в Україні російську.

 «Російська, точніше, українська російська мова, — це частина культурного розмаїття нашої країни», — вважає Мендель.

Вона заявила, що мовне питання для окремих політиків є «лицемірним способом втримати політичних прихильників».

На її думку, російська мова не є власністю суто Російської Федерації.

Юлія Мендель зазначила, що англійську мову використовують у різних країнах, але Велика Британія не вважає англійську мову тільки своєю.

І нам давно пора самим демонополізувати російську мову. І голосно заявити, що в Україні є «українська російська мова»

«Покусав Аваков». Заява Мендель про «українську російську» мову збурила соцмережі

Ця заява викликала неабиякі суперечки в мережі.

Користувач Ярослав Антоняк у Facebook пише про «покусану Аваковим Мендель» та закликає СБУ звернути увагу на заяви посадовця.

«Замість того, щоб турбуватися через «украинский русский», офіс Зеленського мав би дбати про українську українську. І непогано б захистити теж російську українську, польську українську, румунську українську і розвивати різні українські мови, а не різні російські», — пише народний депутат від «Європейської солідарності» Микола Княжицький.

У прихильників ширших прав російської мови в Україні заяви Авакова та Мендель теж викликали критику, але з інших причин.

«Все це залишиться пустими словами, поки не буде скасовано закон про тотальну українізацію, скасовано закон про освіту в частині мови навчання, скасовані квоти на українську мову на ТБ та радіо», — пише Ігор Гужва.

На захист заяв виступав нардеп від «Слуги народу» Максим Бужанський.

«Прекрасні тези, щоправда, дещо запізнілі. В парламенті давно лежать мої законопроєкти про скасування закона про мову та про скасування мовних штрафів. Прибрати дискримінацію треба, а мову ніхто і не чіпає» — написав він.

Чому Мендель «покусав Аваков»

30 березня схожу думку про мову висловив міністр внутрішніх справ Арсен Аваков. Тому громадськість вдається до порівнянь його із Мендель.

Міністр заявив, що Україна «зобов'язана використовувати російську мову для контрпропаганди». Він закликав створити якісний російськомовний український і проукраїнський телеканал, щоб «переломити пропагандистську монополію РФ» на міжнародному інформаційному ринку.

У своєму пості на Facebook політик назвав себе націоналістом.

Я, російськомовний український націоналіст, впевнений, що ми повинні вітати розвиток нашої російської мови, якою розмовляють мільйони українців, і давати їй можливість вільно розвиватися

Закон «Про забезпечення функціонування української мови як державної», який Верховна Рада ухвалила 25 квітня 2019 року, зобов’язує посадовців володіти державною мовою та використовувати її при виконанні службових обов’язків.

Мендель обіцяє, що Зеленський скоро покаже домовленості у досягненні миру