Українська система Delta пройшла випробування НАТО і може інтегрувати F-16

Українська система бойового управління та обробки інформації Delta пройшла випробування НАТО. Вона готова інтегрувати західну техніку, зокрема винищувачі F-16.

Про це повідомив міністр цифрової трансформації Михайло Федоров.

На навчаннях CWIX у червні Delta протестували з 15 системами з 10 країн, включно з трьома системами, розробленими безпосередньо НАТО. Усі тести на взаємосумісність були вдалими.

Також випробували чотири протоколи обміну даними, які має більшість сучасного озброєння, що Україна отримує від союзників. Підтвердили, що вони можуть бути інтегровані з Delta.

«Головний протокол, який протестували в цьому році, — це Link 16. Він дає можливість отримувати дані в Delta з винищувачів F-16, які так необхідні Україні», — додав Федоров.

У «Аеророзвідці» розповіли, що Delta тестують на CWIX з 2018 року і всі навчання система проходить успішно. Але цьогоріч перевіряли сумісність з іншими системами проводилися одразу за 12 з 19 напрямків. Усюди позитивний результат.

Завдяки Delta військові в режимі онлайн бачать поле бою з розташуванням окупантів. Це єдина українська система, яка може підтягувати дані від аеророзвідки, супутників, безпілотників, новітньої техніки, стаціонарних камер, радарів, чатботів.

«Інтеграційна платформа Delta — наочний приклад того, що Україна активно працює над власною програмою взаємосумісності в сфері інформаційних технологій, роль яких є визначальною у цій війні. В той час як українські військові прямо на полі бою опановують новітні зразки західного озброєння, українські розробники Центру інновацій створюють бойові системи, здатні забезпечувати складні роботизовані операції із застосуванням високотехнологічної зброї, що в рази підвищує ефективність її застосування», — зазначив керівник ІТ-напряму «Аеророзвідка» Руслан Прилипко.

Раніше в інтерв’ю Chas News він розповідав, як просувається цифровізація української армії, а також чим відрізняється військовий софт один від одного та які існують проблеми у його застосуванні.

Щодня Сhas News відбирає для вас найважливіші новини. Приєднуйтесь до нас у Facebook та Telegram, щоб нічого не пропустити.