Українська влада часів Януковича винна у принаймні одному вбивстві — суд
Олег Андрос

Європейський суд з прав людини виніс рішення щодо низки справ про події Революції Гідності і заявив про численні порушення прав людини владою Януковича. Держава Україна несе  відповідальність за смерть принаймні одного протестувальника.

Про це повідомляють УНН і УП із посиланням на реліз Ради Європи про це рішення.

 «Сьогодні Європейський суд з прав людини виніс рішення по низці скарг на порушення прав людини під час Майдану. Він виявив численні порушення Європейської конвенції з прав людини», — повідомляє суд.

Палата прийняла рішення у справах:

  • «Шморгунов та інші проти України»;
  • «Луценко (Ігор — Прим. ред.) і Вербицький проти України»;
  • «Кадура і Смалій проти України»;
  • «Дубовцев та інші проти України»;
  • «Воронцов та інші проти України».

ЄСПЛ одноголосно постановив, що під час Майдану 2013-2014 років відбулися численні порушення Європейської конвенції з прав людини; а саме:

  • статті 3 (заборона тортур і нелюдського і такого, що принижує гідність, поводження);
  • статті 5 параграфів 1 і 3 (право на свободу і безпеку);
  • статті 11 (свобода зібрань та асоціацій);
  • статті 2 (право на життя);
  • статті 8 (право на повагу до приватного і сімейного життя).
Справи стосувалися подій навколо акцій протесту на Майдані у Києві і інших містах України, включаючи розгін протестуючих, їх затримання, викрадення активістів і жорстоке поводження з ними, а також пов'язані з цим розгляди. Всі заявники зіткнулися з правоохоронними органами або недержавними агентами, які перебувають під контролем правоохоронців («тітушки»)

ЄСПЛ цитує слова заявників, що правоохоронці часів Януковича жорстоко поводилися, відмовляли їм у праві на протест, необгрунтовано затримували їх і навіть в одному випадку їхні дії призвели до смерті.

«Суд встановив, що влада навмисно застосовували жорстоке поводження і що держава несе відповідальність за вбивство одного з учасників протесту», — сказано у пресрелізі ЄСПЛ.

Суд зазначає, що багато постанов влади про затримання були свавільними. ЄСПЛ вважає, що влада навмисно намагалися зірвати спочатку мирні протести, вдаючись для цього до надмірного насильства й незаконних затримань. Зловживання були стратегією влади, а розслідування подій у багатьох випадках були неефективними.

«Суд постановив, що Україна повинна виплатити деяким заявникам різні суми в якості компенсації матеріального і нематеріального збитку, а також видатків і витрат, викладених у відповідних рішеннях», — стверджує суд у пресрелізі.«Суд встановив, що не було проведено ефективного розслідування викрадення, жорстокого поводження та смерті брата пана Вербицького, зазначивши, зокрема, що національна влада кваліфікувала це як вбивство, і за нього відповідальна держава», — сказано у рішенні.

Суд зазначив, що виявлені порушення були стратегією з боку влади, а розслідування подій на Майдані у багатьох випадках було неефективним.

Суд констатував відсутність на сьогодні незалежного і ефективного механізму в Україні для розслідування злочинів, скоєних співробітниками правоохоронних органів і недержавних агентів (тітушок) під час подій на Майдані.

Україна повинна виплатити деяким заявникам компенсацію матеріальної та моральної шкоди, а також покрити судові витрати.

Раніше ЄСПЛ дозволив заочне слідство щодо екскомандувача ВВ МВС у справах Майдану.

Печерський районний суд Києва 21 січня задовольнив клопотання слідчого Державного бюро розслідувань про надання дозволу на здійснення спеціального досудового розслідування стосовно колишнього командувача внутрішніх військ МВС України. У повідомленні не зазначається імені та прізвища підозрюваного. Водночас, як стало відомо «Інтерфакс-Україна», йдеться про Станіслава Шуляка, який із листопада 2013 року до 22 лютого 2014 року керував внутрішніми військами МВС України. Шуляк був обвинувачений у перевищенні службових повноважень та організації розстрілів мирних протестувальників і зник із території України.

ДБР практикує щомісячні звіти про розслідування «справ Майдану».

ЄСПЛ раніше прийняв рішення щодо порушення прав людини в окупованому Криму: у МЗС вважають їх «перемогою».

Викрадення та вбивство Вербицького під час Євромайдану

Ігоря Луценка та Юрія Вербицького викрали в Києві 21 січня 2014 року. Група невідомих вивезла їх за місто й катувала протягом кількох годин. Пізніше Луценка залишили в лісі в Бориспільському районі, йому вдалося дістатися населеного пункту й повідомити про своє місцезнаходження. Потім у тому самому районі було знайдено тіло Вербицького.

У березні 2020 року суд заарештував на 60 днів Мисливого Сергія, підозрюваного у викраденні Вербицького та Луценка. Раніше повідомлялось, що Віктор Тиндюк, водій автомобіля, на якому викрадали Вербицького та Луценка, втік з-під домашнього арешту.

Янукович хоче онлайн відвідати засідання суду у справі Майдану