Українські банки частіше відмовляють в обміні доларів
Pixabay

Україні збільшилася кількість скарг на банки через те, що вони не приймають долари, які мають незначні пошкодження купюр.

Найчастіше американську валюту не приймають через те, що купюри мають кілька ушкоджень одночасно, зношені, порвані або містять плями фарби. Про це повідомляє інтернет-видання «Обозреватель».

ЗМІ пише, що Національний банк України (НБУ) вже попросив українські банки не відправляти клієнтів зі скаргами до регулятора. Водночас касири у фінансових установах мають право вирішувати, чи приймати долари.

«Навіть якщо на купюрі є невелика крапка, яку видно на детекторі валют, обмінники та банки можуть її не брати», — цитує медіа киянина Артема, у якого обмінники та «Ощадбанк» не прийняли купюру номіналом $100 через невеличку пляму.

За інформацією видання, киянину Артему запропонували в обмінниках обміняти долари в банках, які приймають такі банкноти, наприклад у «Креді Агріколь». Проте у цій кредитно-фінансовій установі стягують комісію від 5% до 50% залежно від зношеності або ушкодження. В інших фінустановах комісія може бути нижчою. У посередників же за високої комісії гроші можуть віддати одразу.

Банкіропад у розпалі. Заяву про звільнення подають ще три топменеджера НБУ (оновлено)