Українські фармкомпанії ведуть переговори з Pfizer та Merck щодо виробництва ліків проти COVID-19
Getty Images

Декілька українських фармвиробників наразі ведуть переговори з компанією Pfizer щодо виробництва в Україні антивірусного препарату Paxlovid та з Merck щодо виробництва препарату Molnupiravir.

Обидва препарати призначені для профілактики COVID-19 серед осіб, яки перебували у контакті з хворими та запобіганню важкому перебігу хвороби у людей, які заразилися COVID-19.

За попередніми даними Merck, прийом молнупіравіру майже вдвічі знижує ймовірність госпіталізації з причини важкої форми COVID-19, а за даним Pfizer, прийом паксловіду зменшує ймовірність госпіталізації та смерті від COVID-19 на 89%.

Головна перепона для широкого використання цих антивірусних засобів — висока ціна на оригінальні препарати американського та європейського виробництва. Як писав Chas News, у США курс лікування молнупіравіром з 40 пігулок коштуватиме $712. За повідомленнями Pfizer, ціна на паксловід буде подібною.

Водночас Merck надасть ліцензію на виробництво препарату декільком індійським фармкомпаніям. Той самий препарат, але індійського виробництва, буде набагато дешевшим — $12-15 за курс. Генеричний (тобто виготовлений іншою фармкомпанією) молнупіравір Merck дозволить постачати у більше ніж 100 країн світу, що розвиваються. Серед них є три країни колишнього СРСР: Молдова, Узбекистан та Таджикистан. Але України у цьому списку немає. При цьому, за даними Світового банку, подушний ВВП у Молдові вищий, ніж в Україні ($4,6 тис. та $3,7 тис. у 2020-му відповідно).

Зараз представники українського фармбізнесу ведуть переговори з Merck щодо можливості локалізації фінальних стадій виробництва молнупіравіру в Україні — тобто препарат будуть фасувати по індивідуальним пакованням і проводити контроль якості вже в Україні. Це дозволить знизити ціну на ліки.

Щодо Pfizer, 16 листопада компанія заявила, що надасть ліцензію на виробництво паксловіду 95 країнам світу, серед яких є і Україна.

Щоб отримати ліцензію, потрібно пройти кваліфікацію виробництва — тобто відповідати встановленим Pfizer нормам, необхідним для отримання ліцензії.

Поки що ціни на ці препарати в Україні, як і деталі переговорів українських фармвиробників зі світовими концернами, невідомі. Як повідомляє наше джерело в одній з українських фармкомпаній, для запуску локального виробництва знадобиться 4-6 місяців після того, як діючи речовини для виробництва препаратів стануть доступними у світі.

Чужими коліться і свої робити не баріться. Чи є перспективи у вітчизняного виробництва вакцин?