Шнобель наш! Українські науковці отримали нагороду за експеримент над дощовими червами

Фізик Іван Максимов та математик Андрій Потоцький, які зараз працюють у Свінбурнському університеті в Австралії, отримали Шнобелівську премію з фізики за експерименти над дощовими черв’яками. 

Вчені вирішили з’ясувати, що відбувається з тілом живих черв’яків, якщо пропустити через них високочастотні вібрації. Виявилось, у тілі черв’яків під вібраціями з’являються стійкі нелінійні хвилі, схожі на хвилі Фарадея.

За словами Максимова, провести експеримент вони з колегою вирішили випадково: коли науковець був на подвір’ї свого дому, він помітив схожість між тим, як вода рухається від вібрацій Фарадея і дощовими червами. Враховуючи те, що вміст води у тілі черв'яка досить високий, науковець вирішив пропустити через нього вібрації.

Українські вчені вважають, що їх дослідження може бути корисним у якості неінвазивного методу вивчення мозкових імпульсів. 

Шнобелівська премія — пародія на престижну міжнародну нагороду — Нобелівську премію. Назва премії походить від англійського слова ignoble, тобто негідний. Лауреатам вручають паперові призи і купюри по 10 трлн. доларів Зімбабве.

До слова, Шнобелівську премію миру цьогоріч отримали навіть президенти, у т.ч. Володимир Путін та Олександр Лукашенко. Їх нагородили за те, що вони показали світові вплив політиків на життя та смерть людей у контексті пандемії коронавірусу. 

Разом з Путіним та Лукашенко премії отримали також президент США Дональд Трамп, президент Бразилії Жаїр Болсонару, прем’єр Британії Борис Джонсон та інші.