Українські полярники зафіксували південне полярне сяйво біля «Вернадського» (фото)

Біля станції «Академік Вернадський» вдалося «впіймати» південне полярне сяйво. Вже вдруге за рік українським полярникам вдалося зафіксувати таке рідкісне явище: минулого разу — у серпні.

Світлинами рідкісного явища поділилися українські дослідники Олександр Мацібура та Сергій Якущенко.

«До цього ж сяйва тут не бачили близько 10 років. Це пов'язано з тим, що район «Вернадського» розміщений досить далеко від південного магнітного полюсу, а також в нас постійно хмарно», — пишуть полярники.

Для спостереження сяйва має зійтися низка умов, зазначають у Національному антарктичному науковому центрі. Зокрема, сильні збурення магнітного поля Землі, чисте небо і темний час доби (бо в період антарктичного літа біля станції майже весь час світло).

У ніч на вівторок, 17 вересня, у геомагнітній обсерваторії на «Вернадському» зафіксували магнітну бурю рівня К-7 за індексом Бартельса.

«І хоч на небі були смуги тонких хмар, а повний місяць яскраво освічував простір, близько 15 хвилин дослідники спостерігали унікальне явище. На відміну від минулого разу, коли сяйво проявилося здебільшого на фото, нині зимівники бачили його неозброєним оком», — кажуть у науковому центрі.

Вчені нагадують, що магнітні бурі пов’язані з корональними викидами Сонця, коли величезний потік плазми з «вмороженим» магнітним полем рухається в бік Землі.

Взаємодія магнітного поля Сонця та магнітного поля Землі спричиняє висипання заряджених частинок у верхні шари атмосфери, які ми бачимо як сяйво.

На станції «Академік Вернадський» стежать за цим і проводять магнітометричні дослідження протягом 70 років.

Щодня Сhas News відбирає для вас найважливіші новини. Приєднуйтесь до нас у Facebook та Telegram, щоб нічого не пропустити.

Місячне затемнення 18 вересня 2024 року: де можна побачити і що не варто робити цього дня