Українські прокурори отримали право розпочати екстрадицію Віктора Януковича
ec.europa.eu

Київський апеляційний суд відмовив адвокатам експрезидента-втікача Віктора Януковича у скарзі щодо заочного арешту їхнього підзахисного. Тепер українські прокурори мають право почати процедуру екстрадиції Януковича, який втік до Росії.

Як повідомляє Офіс Генерального прокурора, апеляційна інстанція залишила в силі рішення Печерського районного суду щодо тримання Віктора Янковича під вартою у кримінальному провадженні за фактом захоплення державної влади.

У цій справі розслідуються обставини вчинення у вересні — жовтні 2010 року експрезидентом дій, спрямованих на незаконне збільшення обсягу своїх владних повноважень як президента України. Мова йде про повернення в неконституційний спосіб дії Конституції України від 28 червня 1996 року, до якої Законом України «Про внесення змін до Конституції України» від 8 грудня 2004 року були внесені зміни.

«Наразі сторона обвинувачення має право розпочати стосовно підозрюваного процедуру екстрадиції та звернення до суду за дозволом на здійснення спеціального досудового розслідування (in absentia)», — говориться в повідомленні.

В Україні проти четвертого президента Віктора Януковича, який втік до Росії в лютому 2014-го, відкрито шість кримінальних проваджень. 24 січня 2019 року Оболонський районний суд Києва заочно засудив Віктора Януковича на 13 років позбавлення волі за державну зраду та посібництво у веденні агресивної війни.

РНБО запровадила санкції проти Януковича, Азарова, Пшонки та інших. Повний список