Українські спецслужби атакували союзників «вагнерівців» у Судані — CNN (відео)

Українські спецслужби, імовірно, причетні до ударів безпілотників і наземної операції проти угруповання «Сили швидкого реагування» (RSF) у Судані.

Про це повідомив телеканал CNN із посиланням на джерела.

У розмові з CNN неназваний український військовий стверджував, що цю операцію здійснили «не суданські військові». За його словами, «відповідальність, ймовірно, лежить на українських спецслужбах».

«Сили швидкого реагування» вже кілька місяців протистоять урядовим військам і, як вважається, підтримуються найманцями ПВК «Вагнер».

CNN відзначає, що не зміг незалежно підтвердити причетність України до ударів, але зазначає, що на отриманому відео є «характерні ознаки атак безпілотників в українському стилі». Зокрема, дрони атакували цілі з пікірування, що не звично для Судану.

Також на одному з відео, з яким ознайомився CNN, на пульті керування дроном видно слова на англійській та українській мові, наприклад, «Зупинити» поряд з написом «STOP».

За даними CNN, щонайменше у восьми атаках брали участь два безпілотники, які широко використовують українці, зокрема, DJI MAVIC 3 та FPV-дрони.

Водночас високопоставлений суданський військовий, з яким поговорив CNN, повідомив, що він «нічого не знав про українську операцію в Судані» і не вірить, що це правда. Американські чиновники були здивовані припущенням, що за удари та наземну операцію можуть бути відповідальні українці.

https://t.me/chasnews/21961

Представник ГУР МО Андрій Юсов, коментуючи розслідування CNN, повідомив РБК-Україна, що не може ані підтвердити, ані спростувати цю інформацію.

При цьому він акцентував, що ГУР може лише констатувати, що росія послаблює свій вплив скрізь по світу і втрачає все те, що завойовувалося нею і накопичувалося поколіннями ще з часів Радянського союзу.

«Це зокрема стосується і Африки. Можна також нагадати слова генерала Буданова про те, що Україна буде знищувати російських воєнних злочинців у будь-якій точці світу, де би вони не знаходилися», — сказав Юсов.