Українські туристи третю добу не можуть вилетіти з Занзібару. Стала відома реальна причина (оновлено)

Близько 180 українських туристів застрягли на Занзібарі через несправність літака і наступні логістичні проблеми. Рейс до Києва мав відбутися ще у суботу, 13 лютого.

Оновлення від 18:50. Згідно онлайн-табло SkyUp, літак вилетів о 19:30 за місцевим часом до Києва через Анталію.

Що сталося

Рейс Занзібар  Київ мав відправитись 13 лютого о 12:50. Як пише в Facebook Антон Ткачов, один з пасажирів, всі вже сіли на автобус до літака, коли їх висадили. «Сказали: заради вашої безпеки», — розповідає Ткачов.

Далі було довге очікування і лише увечері пілот літака повідомив пасажирам, що літак зламався. У паспортах пасажирів скасували штамп про виліт і віддали їм багаж.

Пасажирам довелось чекати просто неба / О.Беспалов

Після чого почали селити до готелів. Туристи в соцмережах скаржились на те, що умови в багатьох готелях були жахливими — таргани, бруд, шум.

Та найголовніше, що протягом наступних двох днів пасажирів кілька разів забирали назад в аеропорт, рейс знову переносили на невизначений термін, а людей повертали до готелів.

В чому причина

За даними видання avianews.com, проблема виникла через один з клапанів заправки паливом літака Boeing 737-800. Через це збільшився час заправки літака. Він міг безпечно летіти. Але по дорозі з Занзібару до Києва планувалась дозаправка в єгипетському Луксорі. Зважаючи на технічний нюанс роботи клапана заправки, пасажирам довелось би в Єгипті виходити з літака в термінал. Єгипетські авіаслужби не надали дозвіл на це. Розглядався варіант дозаправки у турецькій Анталії, але турки також не дозволили.

В повідомленні компанії SkyUp про несправність клапана не йдеться. Перевізник акцентує, що «літак готовий здійснити рейс будь-якої хвилини».

«З технічних причин рейс SkyUp Airlines PQ 6972 Занзібар — Київ не вилетів за розкладом. За кілька годин технічно літак був готовий здійснити рейс. Однак для дотримання правил і процедур при виконанні рейсу, зокрема щодо робочого часу екіпажів, для виконання рейсу потрібно було внести зміни в маршрут. А також отримати відповідні необхідні дозвільні документи від країн, чиї кордони ми перетинаємо... Кілька разів ми отримували усні запевнення щодо готовності надати дозволи. Тоді ми розпочинали підготовку до рейсу, зриваючи пасажирів з місця, однак в останній момент отримували відмову», — інформує авіакомпанія.

Люди не могли нормально відпочити / О.Беспалов

Чому одразу не надіслали інший літак? Компанія пояснює, що наразі в неї задіяні 7 із 11 літаків флоту, включно з тим, який зараз знаходиться на Занзібарі. Вони виконують рейси за розкладом, тому немає можливості замінити один іншим. Ще чотири літаки знаходяться на збереженні. Процедура виведення літака зі збереження займає кілька днів.

Коли ж туристів доправлять додому?

SkyUp повідомляє, що якщо протягом решти понеділка екіпаж не отримає дозвіл на виліт, тоді вже у вівторок всі пасажири зможуть вилетіти в Київ регулярним рейсом.

Дещо іншу інформацію надають джерела avianews.com. Вони повідомляють, що запланований розкладом літак 16 лютого привезе до Занзібару новий клапан заправки. Його встановлять на літак, що весь цей час чекає на виліт. І тоді рейс можна буде провести «першим» літаком без висадки пасажирів в термінал на час дозаправки.