Українські вчені представили комбінований ПЛР-тест для виявлення COVID-19 та грипу
ІМБіГ

Науковці Інституту молекулярної біології і генетики (ІМБіГ) Національної академії наук України розробили комбінований ПЛР-тест. Він дозволяє в одному аналізі визначити наявність у людини відразу трьох вірусів — SARS-CoV-2 (коронавірусу) та грипу (штамів А і В).

Як повідомляє ІМБіГ на Facebook, тривалість тесту складає близько шести годин.

Симптоми грипу та коронавірусної хвороби сході, тож «об’єднаний» ПЛР-тест особливо актуальний напередодні сезонної епідемії грипу.

Нові ПЛР-тести вчені перевірили на зразках від хворих із Центру громадського здоров’я в Києві. Інститут має надію, що МОЗ зацікавиться комбінованим ПЛР-тестом.

«Тим часом вчені нашого Інституту завершують розробку тесту, який дозволить в процесі одного аналізу визначити наявність в організмі людини відразу п’яти вірусів, зокрема, дуже підступних щодо дітей — риновірусу та кору», — стверджує директор ІМБіГ, академік Михайло Тукало.

У січні 2020 р. цей інститут першим в Україні розробив та сертифікував тест-системи для діагностики COVID-19. Цю роботу вчені зробили на замовлення РНБО України. Першого в нашій країні хворого на нову хворобу виявили на початку березня 2020 р. у Чернівцях завдяки тестам ІМБіГ. Інститут передав 600 тест-реакцій до Житомирського обласного лабораторного центру МОЗ та Центру громадського здоров'я МОЗ у Києві.

Ми писали раніше, що українських тестів вистачає, щоб перевірити за місяць на COVID-19 всіх українців, вважає академік Семиноженко. За допомогою нових тест-систем можна тестувати мільйон людей на добу.

Лікарі тестуватимуть безкоштовно на COVID-19 усіх, хто має ознаки респіраторного захворювання