Українські військові вчаться стріляти зі словацьких САУ Zuzana 2

Українські артилеристи вже проходять навчання на словацьких самохідних установках Zuzana 2, хоча угода про їхній продаж ще не укладена.

Про це повідомив словацький міністр оборони Ярослав Надь у коментарі Aktuality, повідомляє Європейська правда.

«Я можу підтвердити – і ви перші, кому я це підтвердив, — що навчання українців на цій техніці вже триває, тому є серйозний і дуже інтенсивний інтерес», — сказав Надь.

Міністр не став розкривати деталі можливого контракту, але повідомив, що у разі його підписання, САУ можуть передати Україні майже одразу.

«Слід зазначити, що це машини, які знаходяться у виробництві. Тобто якісь ми повинні віддати відразу або в найближчі тижні. А якісь потім у найближчі місяці», — зазначив міністр.

За його словами, українці мають отримати щонайменше вісім САУ. Також за його словами, Київ цікавиться системами ПВО, протитанковими керованими ракетами та наземними технологіями.

На початку квітня ЗМІ повідомляли, що Україна планує придбати 2 батареї артилерійських установок Zuzana, тобто 16 таких САУ, які мають калібр 155 мм.

Словаччина запустило виробництво САУ Zuzana в 1990-х роках. Базою для неї стала чехословацька vz.77 Dana. Однак нова самохідна установка отримала гармату калібру 155 мм з довшим стволом, що збільшило її далекобійність.

Щодня Сhas News відбирає для вас найважливіші новини. Приєднуйтесь до нас у Facebook та Telegram, щоб нічого не пропустити.

Ленд-ліз XXI століття. Яке озброєння США може у майбутньому надати Україні