Українські захисники знищили більше десяти російських «Метеоритів». Що відомо про цю техніку

Напередодні у Харківській області українські військові знищили ворожу самохідну реактивну установку розмінування УР-77 «Метеорит».

А сьогодні українські військові розповіли, що являє собою російський «Метеорит». І додали, що загалом з початку війни вже знищили більше десяти аналогічних машин окупанта

Самохідна реактивна установка розмінування «Метеорит»: що це таке

УР-77 «Метеорит», також відома в росії як «Змей Горыныч». Це доволі стара радянська установка розмінування. Її розробили і виготовляли на Харківському тракторному заводі ще у другій половині 1970-х років.

Машина являє собою базове шасі від САУ 2С1 «Гвоздика», на яку встановили баштову пускову установку з напрямними для двох ракет, відсіки для детонаційного кабелю й пульт управління.

Основне призначення УР-77 — створення проходів у протитанкових мінних полях завширшки від 6 до 14 м шляхом створення потужної ударної хвилі, що впливає на детонатори мін. Для цього використовуються спецзаряди завдовжки близько 90 м, які нагадують пожежні рукави.

Заряд УЗП-77 для «Метеориту»: як він працює

Спецзаряди заповнють кількомастами кілограмами пластичної вибухівки, через яку проходить детонаційний кабель.

«Доставка» зарядів на мінне поле здійснюється за допомогою спеціальних порохових ракет.

«Закидається» заряд на відстань від 200 до 500 м залежно від його типу.

На кінцевому етапі польоту ракети від’єднуються, а на детонаційний кабель подається електроімпульс підриву. Під час вибуху відбувається підрив мін, відкидання їх від місця вибуху або їхнє руйнування. Втім, у реальних бойових обставинах вона рідко використовується подібним чином.

Вибух заряду не дає 100% гарантії, що місцевість є розмінованою.

Зокрема можуть лишитися цілими міни, котрі мають підривники двократного натиску або протипіхотні міни натяжної дії.

Також на вибухову хвилю не реагують магнітні та інфрачервоні підривники мін.

Саме тому ті ж росіяни найчастіше використовують УР-77 для обстрілів об’єктів цивільної інфраструктури українських міст.

Щодня Сhas News відбирає для вас найважливіші новини. Приєднуйтесь до нас у Facebook та Telegram, щоб нічого не пропустити.

Касетні снаряди: що це таке та як від них уберегтись