Щоб не боялися. Українські зв'язківці починають просвітницьку роботу щодо 5G

Відтепер Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сфері зв’язку та інформатизації, (НКРЗІ), інформуватиме на своєму сайті населення щодо впливу технологій 4G та 5G на здоров’я та самопочуття громадян. 

На сайті НКРЗІ вже викладена інформація з офіційних джерел про вплив мобільних технологій на здоров’я людей. У одному із розділів Нацкомісія також зібрала відеоматеріали, у яких пояснюється зазначена тема з наукової точки зори. Також є і до перегляду доступні і більш популярні матеріали — наприклад, відеоматеріали українських ЗМІ щодо 4G та 5G.

Рішення зайнятися просвітницькою роботою у НКРЗІ ухвалили після того, як з’явилася відповідь президента Володимира Зеленського на петицію щодо заборони 5G в Україні. Текст петиції був напрочуд простим і складався всього з одного речення. «Без клінічно підтвердженої доказової бази по безпечності даного виду зв’язку просимо не вводити його в нашій країні», — говорилось у ній.

Після того, як петицію підписали більше 25 тис. людей, з’явилася відповідь президента. Він зазначив, що звернувся до прем’єра та голови НКРЗІ з пропозицією «забезпечити її ґрунтовне опрацювання». Також у відповіді очільник держави звернув увагу на відсутність доказів щодо сприяння 5G у розповсюдженні COVID-19 або будь-якої іншої хвороби чи інфекції.

Навесні цього року в Британії почали підпалювати телекомунікаційні вишки. ЗМІ тоді пов’язували такі акти вандалізму з теорією про те, що пандемія коронавірусу та розвиток 5G певним чином пов’язані між собою. Станом на початок травня в Британії спалили щонайменше 77 таких вишок, хоча на більшості з них взагалі не було обладнання для підтримки 5G.

Чутки про негативний вплив засобів телекомунікації на здоров’я людей ширились ще у 90-х, коли телефони та інші засоби зв’язку тільки-тільки починали входити у наше життя. З появою 5G деякі теорії тих часів отримали нове життя. Їхні прибічники, наприклад, вірили, що 5G може викликати розвиток раку, безпліддя та навіть хвороби Альцгеймера. Чи варто нагадувати, що наукових підтверджень такі теорії так і не отримали. 

Нагадаємо, наказ про впровадження стандарту 5G у травні минулого року підписав п’ятий президент України Петро Порошенко. За його словами, «5G — це нові можливості для людей, для IT-сектору». «Це також і нові надходження до бюджету, нові інвестиції в Україну», — казав тоді Порошенко.