Українських злочинців аналізуватиме штучний інтелект

Міністерство юстиції України скоро застосовуватиме штучний інтелект, аби оцінити ризик учинення злочинцем нових правопорушень. Про це в Facebook розповів міністр Денис Малюська. Проєкт називається «Кассандра».

«Кассандра» — це програмне забезпечення з елементами штучного інтелекту. Його починає активно використовувати Міністерство юстиції. Всі ми знаємо, що покарання за злочин встановлює суд. Щоб допомогти йому, працівники пробації (це частина Мінюсту) готують досудову доповідь. У цьому документі описується особистість обвинуваченого і надається оцінка ймовірності вчинення ним нових злочинів. «Кассандра» цей процес автоматизує», — пояснив Малюська.

 

кажуть сьогодні неофіційний день програміста, гарна нагода розповісти про одну нашу революційну ініціативу. тим більше, що це вже не ідея, а готовий продукт (я б навіть сказав - особистість). Сірі та Алекса нервово палять у стороні))

Posted by Denis Malyuska on Saturday, September 12, 2020

На початку система процюватиме так. Шляхом проставлення відповідей у межах програмного забезпечення співробітник отримує оцінку ймовірності вчинення злочинцем нового злочину по шкалі від 0 до 97. Така оцінка здійснюється алгоритмом, який надає певний бал за кожне питання і потім ці бали підсумовує. «Це є базовим, простим, але менше з тим штучним інтелектом. Скоро «Кассандра» навчиться самостійно визначати, скільки балів ставити за певне питання. За кілька років «Кассандра» навчиться не тільки аналізувати відповіді на простий перелік запитань, але й всі інші дані, які в нас є по злочинцю», — каже міністр. І прогнозує, що такими темпами «Кассандра» колись зможе зайняти його посаду і стати міністром юстиції.

Згідно грецької міфології, Кассандра отримала дар пророцтва. Тут поки все сходиться. Втім, з міфу відомо, що вона відмовила у взаємності Аполлону, і той відомстив: влаштував все так, що прогнозам Кассандри ніхто не вірив. Тож Мінюсту треба на це зважати. Адже саме Кассандра, за легендою, пророкувала загибель Трої.