Український бабак Тимко дав прогноз на весну-2022. Згадуємо передбачення за останні п’ять років
УНІАН

У середу, 2 лютого, бабак Тимко III на біостанції в Гайдарах (Харківщина) зробив черговий прогноз про настання весни.

Співорганізаторка заходу Надія Токарська розшифрувала передбачення Тимка та заявила, що весна буде досить нестабільною та зі зміною температури, пише «Суспільне».

«Бабак не бачить своєї тіні, якої він міг би злякатися. Як бачите, він спокійно залишає хатку. Тому робимо висновок: весна буде рання, хоча й не завтра, нестабільна, тепло прийде за шість тижнів», — додала вона.

За повір'ями, якщо тваринка ховається у свою хатинку, то зима буде ще довгою. Якщо ж виходить назовні, то скоро настане весна. На біостанції в Гайдарах День бабака проводять ще з 2004 року. Тварини дають прогноз на весну, але збіги науковці не відстежують.

Прогнози бабаків за попередні п’ять років

Тимко ІІІ — досвідчений бабак у пророкуванні погоди. Він займається цим із 2018 року, коли його попередник Тимко ІІ пішов на заслужений спочинок.

Перед «пенсією» останній дав прогноз про прихід весни за шість тижнів, а також напророкував «безвіз» з ЄС у 2017 році, обравши цю дату з трьох варіантів. Тоді бабак не помилився, адже березень і справді почався з плюсової температури, а «безвіз» Україна отримала вже у червні.

У 2018 році пост головного метеоролога вже заступив Тимко ІІІ. Він спрогнозував, що весна буде ранньою та теплою. Однак в березні цього року температура ще не раз опускалася нижче 0°С.

У 2019 році Тимко дуже швидко повернувся до нори, а це означало пізнє настання тепла. Попри невтішний прогноз температура у Києві вже 8 березня становила +16°С та не опускалася нижче 0°С. Середня температура березня становила +5,1°С.

На початку лютого у 2020 році бабак спрогнозував прихід весни за шість тижнів. Вже на початку березня температура підіймалася вище 10°С. При цьому в середині місяця вона знову знизилася, а потім підвищилася. Спостерігалися різкі коливання.

У 2021 році Тимко також передбачив весну за шість тижнів. При цьому ще в березні стовпчики термометра опускалися до -8°С.

Щодня Сhas News відбирає для вас найважливіші новини та публікує дивовижні історії. Приєднуйтесь до нас у Facebook та Telegram, щоб нічого не пропустити.

У Флориді з дерев падають замерзлі ігуани. Мешканців попереджають, що ящірки живі (фото, відео)